Topli i sunčani dani sve više preuzimaju potpunu dominaciju nad onim prohladnim jesenjim i zimskim, koje smo ostavili iza sebe. Idealno vrijeme da se pronađe “oaza” za bijeg iz grada i da se uživa na čistom vazduhu uz neko ukusno jelo ili piće.

 

Ukoliko ste možda ljubitelji kupanja i sunčanja na jadranskoj plaži, naša novootkrivena “oaza” može da vam upotpuni ugođaj i učini dan prije ili poslije kupanja jednostavno savršenim. Naravno, ako putujete iz pravca Dubrovnika prije ili poslije šopinga u Trebinju ovo mjesto nikako nemojte zaobići.

Mi smo se zaputili iz Trebinja u pravcu dubrovačke rivijere, na nagovor dugogodišnjih poznanika, da isprobamo kulinarske specijalitete restorana “Drijen”, koji od prošle godine svoja vrata otvara nadomak Ivanice – na pola puta između grada podno Leotara i Dubrovnika. Petnaestak minuta vožnje krivudavim putem vodi nas do mjesta gdje se sudaraju mediteranski  i vjetrovi koji se “spuštaju” sa okolnih hercegovačkih planina – do takozvane “ruže vjetrova” i na tom mjestu pronalazimo razlog naše posjete.

drijen 2016 2

 

Kao pustinjska oaza, u srcu hercegovačkog krša, smješteno je zdanje od kamena i drveta, koje su vrijedne ruke vlasnika i njegovih najbližih saradnika godinama stvarale na ovom mjestu, koje nekoliko godina unazad nikako nije odavalo utisak da će ovdje niknuti raj za brojna ljudska čula.

Drijen 31 16

Prostran parking pred objektom vam garantuje da nećete gubiti vrijeme na parkiranje, dok vam pažnju uveliko odvlači velika ljetna bašta koja je većim dijelom natkrivena čime vas štiti od, ponekad, nemilosrdnog hercegovačkog sunca. Na ovom mjestu ćete u prvi mah osjetiti svježinu i u toplim ljetnim danima jer je temperatura nekoliko stepeni niža u odnosu na susjedne Trebinje i Dubrovnik.

Ljubazno i susretljivo osoblje donijelo nam je poručeno osvježenje dok smo se prepustili izboru hrane. Uočavamo da su cijene pića i hrane standardne za hercegovačke restorane, što je svakako uvijek dobro došla činjenica za naš novčanik. Iz menija smo za predjelo izdvojili pršut, domaći hercegovački sir i kajmak kao i priganice. Tradicija na ovalu – zadovoljstvo na našim nepcima. Tradicionalna hrana nam je poslužila kao uvertira za glavno jelo koje smo kombinovali – specijalitet kuće “Drijen” stejk, te porcija piletine u kikirikiju, tek toliko da što raznovrsnije isprobamo vrijedni rad majstora kuhinje.

 

 

Dok smo uživali u hercegovačkom predjelu i čekali na glavno jelo iz razgovora sa domaćinima saznali smo da od nedavno praktikuju i menije za najavljene grupe posjetilaca. U ovoj varijanti ponude možete dobiti kompletan meni (od hladnog i toplog predjela, glavnog “mesnog” jela i salate) po mnogo povoljnijoj cijeni. Takođe, priprema jagnjećeg pečenja sa ražnja biće svakodnevna praksa u toku ljetne sezone. Uz već postojeću ponudu ribe kao i specijaliteta od mesa ispod sača i sa roštilja ovi detalji savršeno upotpunjuju kompletnu ponudu ovog ugostiteljskog objekta.

Drijen 04 16

Da li nas je “opio” čist vazduh ili priča naših domaćina, ali smo sa nestrpljenjem čekali na glavno jelo koje smo ubrzo i dobili. Stejk i prilog, kao i piletina su na prvi pogled odavali utisak da ste stigli kod pravih domaćina – jer na veličini porcije se nije štedilo. Još jedno prijatno iznenađenje na koje smo naišli, a dopunio ga je utisak kada smo jela i probali. Jednom riječju: Savršeno ! Čista petica !

Restoran “Drijen” svakako vrijedi posjetiti jer ćete neminovno uzbuditi sva vaša čula, a uz to sebi dati i zasluženi predah u izvornom hercegovačkom ambijentu. Ukoliko se na ovo mjesto zaputite sa djecom, ona će moći uživati u novoizgrađenom kutku samo za njih. Da nebi kvarili cijeli ambijent domaćini su se potrudili da i sadržaji za djecu budu u izvornom stilu – klackalica na drvenom oblutku, kao i kućica za igru sa toboganom.

 

Dok smo birali dezert kojim ćemo završiti gastronomsko uživanje i ispijali odlično hercegovačko vino uz naš sto je pristigla i jedna kornjača, koja je izgleda postala ljubimac osoblja ali i brojnih posjetilaca ovog restorana.

 

Uz napomenu da na vinskoj karti možete pronaći brojna vina renomiranih hercegovačkih vinarija o kojima je suvišno trošiti riječi, konstatacija da smo poslije oduševljenja sa slanim jelima isti osjećaj imali i poslije degustacije tufahije i slastičarskog specijaliteta kuće – torte “Drijen”. Na kraju smo zaključili da na ovom mjestu nećete zažaliti za koje god se od ponuđenih jela iz menija odlučite.

Kako se naše druženje u “Drijenu” primicalo kraju tako su nas sve više zaokupljali planovi kada ponovo da se otisnemo do ove oaze prijatnog ambijenta i vrhunskog gastro ugođaja.

Poslije svega zaključak da ćemo mi uskoro ponovo doći, što i vama toplo preporučujemo.

 

Vidimo se u “Drijenu” !

 

 

Hercegovina Promo, jun 2015.