Nepunih 90 kilometara od Trebinja i na samo sat i po vožnje automobilom nalazi se jedna od najposjećenijih svetinja u pravoslavnom svijetu – manastir Ostrog. Sa sigurnošću se može reći da je ovo najposjećenija turistička destinacija Crne gore, ali svakako i mnogo više od toga.

Manastir Ostrog očarava već kilometrima dok mu se približavate, jer pripijen uz ogromnu kamenu stijenu brda Ostrog u Bjelopavlićima, iznad doline Zete, privlači pažnju svih koji se putem od Nikšića zapute prema Danilovgradu ili Podgorici. Od raskršća u Bogetićima, petnaestak kilometara od Nikšića, uzak, krivudavi put, u dužini od nekoliko kilometara vodi do donjeg, a zatim 77 stepenika kroz šumu do gornjeg manastira, najimpresivnijeg dijela ovog hodočasničkog odredišta. Put sa glavne saobraćajnice nije idealan, ali se u proteklom periodu uradilo mnogo na njegovom uređenju te je on danas svakako mnogo kvalitetniji nego nekoliko godina unazad, sa proširenim dionicama i novim graničnicima uz kolovoz.

Prilikom jučerašnje posjete uvjerili smo se da je manastir ove jeseni veliko gradilište gdje brojne vrijedne ruke neimara i ovog vikenda rade na velikom obnavljanju samog gornjeg manastira i njegove okoline (bojenje fasade, izgradnja potpornih stubova, popločavanje dvorišta itd). Vrijeme ih je poslužilo jer je juče u Ostrogu bio idealno sunčan dan sa temperaturom od 12 stepeni Celzijusa, što za ovaj kraj u drugoj polovini novembra i nije generalna karakteristika.

Poznato je da je manastir 1666. godine podigao mitropolit zahumsko-hercegovački Vasilije Jovanović, kasnije nazvan sveti Vasilije Ostroški, čije svete mošti počivaju u gornjem manastiru. Sveti Vasilije Ostroški rodio se u selu Mrkonjići u Popovom polju 28. decembra 1610. godine i dobio svjetovno ime Stojan. Zamonašio se u manastiru Zavala u Popovom polju, a jedan dio svog monaškog života proveo je i u trebinjskom manastiru Tvrdoš.

Ovog svetitelja i čudesne moći njegovih svetih mošti uvažavaju ne samo pravoslavni vjernici, već i mnogi drugi (posebno sa prostora bivše Jugoslavije) koji svakodnevno u potrazi za blagoslovom svetog Vasilija posjećuju ovaj manastir, za koga se vjeruje da je treća po posjećenosti pravoslavna svetinja u svijetu (poslije Hristovog groba i Svete Gore).

Svakako da ovaj manastir vrijedi posjetiti kada god ste u mogućnosti, jer koliko god puta mu se vi vraćali on vam uvijek iznova uliva pozitivnu energiju i snagu kao nijedno drugo mjesto na kome ste bili.

Bojan S. , Hercegovina Promo, novembar 2014.