I to se dogodilo. Zbog ekonomske krize u Portugalu on je spakovao kofere i stigao na Balkan. I to u Trebinje. Antonio Žulio Alveš je na obali rijeke otvorio prvi portugalski restoran u gradu.

 

 

“U Portugalu je sada velika kriza i to je glavni razlog što sam došao ovde. Znam da je i ovdje kriza, ali to je drugačije. Niko nema ovo što ja nudim, ovaj tip hrane i restorana, pa sam pomislio zašto da ne probam”, priča Antonio.

Svoj mali Porto na Trebišnjici ukrasio je slikama zavičajnog grada, a ime restorana Porto Galo i zvuci fada koji mame prolaznike prvi su znak da je dah Portugala stigao u Trebinje. Onaj najvažniji je hrana, paprena, ukusna i brza. Mi smo probali čuveni sendvič francizinju. Kuvar, naravno, strogo čuva recept.

“Jela koja pravim su tradicionalna portugalska. Uglavnom spremam brzu hranu. Osnova je dobro meso, uglavnom teletina, svinjetina i piletina, a tajna je u marinadama i sosevima. Uz koje odlično ide krigla piva”, rekao je Portugalac.

Antonio je profesor kuvanja, zvanično zaposlen u portugalskoj vojsci. Uzeo je, kaže, neplaćemo odsustvo od nekoliko godina. Ipak, nada se da će u Hercegovini ostati čitav život.

Izvor: atvbl.com