Porto je podjednako čuven po gastronomiji, bogatoj arhitektonskoj baštini, fudbalu, plažama, ali i činjenici da je od naziva ovog grada, koji znači luka, izveden i naziv države Portugalija.

 

Simbol grada je galski pijetao koji je prvi kukuriknuo i donio glas u luci da je grad oslobođen od Mavara. Najveća znamenitost Porta je njegovo staro jezgro, koje je od 1996. godine pod zaštitom UNESCO-a kao svjetska baština. Da biste obišli taj biser svjetske baštine, najbolje je da prepješačite glavnu trgovačku ulicu Svete Katarine, siđete do rijeke Duro, pređete gvozdeni most Luiša Prvog i popnete se na tvrđavu, odakle se grad vidi kao na dlanu.

Arhitektura Porta predstavlja spoj mediteranske, mavarske, iberijske i francuske gradnje koju karakterišu vitke zgrade s malim prozorima i velikim drvenim vratima, ukliještene u uličice koje sve vode prema rijeci. Duro je duboka rijeka koja se kroz kanjon, između dva brda, pruža prema okeanu. Na njenim obalama, u centru grada, raspoređeni su riblji restorani i brodice za riječno razgledanje, a na drugoj obali nalaze se vinarije čiji je zaštitni znak slatko-gorko vino “porto”.

Čar prošlog vremena oplemenjuju Gradska katedrala i crkva Klerižos, urađene u baroknom stilu. Tu je i nezaobilazna Stara berza, “Kuća muzike”, Trg slobode i zdanje Univerziteta. Moderne građevine, gvozdeni most, metro i robne kuće u funkciji su starina, pa zajedno od Porta čine čarobni grad. Okolina Porta prepuna je prelijepih pješčanih plaža, a do mnogih moguće je stići i javnim prevozom. Najbliža je Praija Ourigo, smještena stotinak metara sjeverno od ušća Dura u Atlantik. Lijepe i uređene plaže nastavljaju se i ka sjeveru prema ribarskom mjestima Matosinhos i Povoa de Varzima, te na području Vila Nova de Gaije. Gastronomska ponuda u drugom najvećem portugalskom gradu velikim dijelom se zasniva na ribljim jelima. Bakalar se priprema na mnogo načina i vjerovatno je najčešći obrok na jelovnicima. Od mesne ponude ističu se tripice, koje su toliko popularne da stanovnici Porta imaju nadimak Tripičari.

Nadimak

Nadimak Tripičari stanovnici Porta su stekli zahvaljujući svojoj požrtvovanosti i pokazanoj ljubavi prema otadžbini. Naime, Porto je bio jedna od glavnih luka portugalske mornarice. Tokom jedne od mornaričkih istraživačko-osvajačkih kampanja domaće stanovništvo odreklo se svoga mesa te je njime snabdjelo usidrenu flotu. Sebi su ostavili samo iznutrice – tripice. Jelo se u Portu zadržalo do danas i postalo je vrlo popularno.

 FK Porto

Fudbalski klub Porto osnovan je 1893. godine i jedan je od tri velika fudbalska kluba Portugalije, zajedno sa Benfikom i Sportingom CP. Navijači Porta se često nazivaju “Portistas” ili “Dragões” (Zmajevi). “Estždio do Dragão” (Zmajev stadion) je elegantnog oblika, površine 21.000 metara kvadratnih sa tipičnim portugalskim keramičkim pločicama u bijeloj i neboplavoj boji. Stadion ima kapacitet od 50.106 sjedišta.

Izvor: Glas Srpske