Poreska uprava Federacije BiH je u četvrtak, petak i subotu izvršila 183 inspekcijske kontrole tzv. akcije, na području Neuma, Mostara, Čapljine, Konjica, Ljubuškog, Širokog Brijega, Posušja i Gruda, kojim su bili obuhvaćeni poreski obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, građevinsku, trgovinsku, pekarsku djelatnost, ali i druge uslužne djelatnosti.

Cilj kontrola je bila provjera poštovanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika ‘na crno’.

U ovim aktivnostima inspektori Poreske uprave su kontrolisali 225 zaposlenih i otkrili 38 neprijavljenih radnika, 42 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 20 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 25 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti (zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odborenja) zapečaćen je 21 objekt i u 63 inspekcijska nadzora podneseni su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 97.600 KM.

Poreska uprava FBiH će, kako se navodi u saopštenju za javnost, nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreskih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednim danima, te je pozivala poreske obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone.

 

 

 

Izvor: APH