Kiša koja neprekidno pada od nedjelje pričinila je velike probleme stanovništvu sjevera i sjeverozapada Republike Srpske.

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu i dalje su u porastu i u ovoj opštini danas nema nastave u osnovnim i srednjim školama i ne radi Vrtić “Pčelica Maja”.

Vodostaj rijeke Une jutros je 482 centimetra, što je za 185 centimetara više nego juče ujutro, a Sane 512 centimetara ili 172 centimetra vise, pišu Nezavisne novine.

U protekla 24 časa palo je 20 litara kiše po metru kvadratnom, a u lokalnom Centru za obavještavanje rečeno je Srni da Sana raste oko četiri centimetra za jedan čas, a Una pet.

U Novom Gradu su sinoć proglašene redovne mjere odbrane od poplava, kada je vodostaj Une dostigao nivo od 450 centimetara.

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da vodostaj Sane raste uzvodno od Novog Grada, dok vodostaj Une uzvodno stagnira.

“Prepumpne stanice koje su u funkciji od juče ujutro rade bez problema”, rekao je Drljača.

Prema njegovim riječima, još su jake bujice u podrgrmečkom dijelu opštine i u prekidu je saobraćaj na više pravaca.

Drljača kaže da je na sastanku Štaba za vanredne situacije, koji je zasjedao u ponoć, sačinjem operativni plan za danas, s obzirom na to da se i dalje očekuje rast vodostaja Sane.

U Banjaluci i Sanskom Mostu vanredno stanje, voda odnijela montažni most u Čelincu

U Banjaluci je u 21 mjesnoj zajednici prijavljena šteta, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić nakon sjednice Štaba za vanredne situacije, i dodao da i dalje na snazi u Banjaluci ostaje vanredno stanje zbog najavljenih padavina i vodostaja rijeka.

Biće formirane i Komisije za procjenu štete. U Banjaluci nema nastave u školama, ne rade vrtići i da odluka ostaje na snazi na području čitavog grada.

Štab za vanredne situacije i sve vanredne službe nastavljaju rad na terenu i danas se očekuje još jedna sjednica Štaba za vanredne situacije.

U pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine stanje s poplavama znatno se pogoršalo tokom noćnih sati. U dijelovima Doboja naređena je evakuacija, u dijelovima Banjaluke proglašeno je vanredno stanje, a u nekim mjestima je otkazana školska nastava.

Doboj je ostao u redovnoj odbrani od poplava i nije bilo potrebe za vanrednim stanjem. I jutros je stanje pod kontrolom sa tendencijom pada vodostaja u gornjim tokovima Bosne, Usore i Krivaje. Vodostaj Bosne u 7 časova iznosio  je 394 cm sa tendencijom daljeg pada.

Kako je rekao Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja nagli porast vodostaja na području ovog grada bio je sinoć između 20 i 21 čas kada je nivo Bosne povećan za 97 centimetara, prenosi ATV.

S druge strane, policija Opštine Doboj Jug naredila je sinoć evakuaciju stanovništva naselja Matuzići čiji se domovi nalaze uz rijeku Usoru koja prijeti da se izlije iz korita, javlja Srna.

Stanovništvo je obaviješteno da napusti domove, a kao alternativni smještaj navedena je lokalna škola.

Takođe, sinoć je Iz Federalne civilne zaštite potvrđeno da se rijeka Bosna izlila na području mjesta Mravići, koje graniči sa gradom Doboj.

Nabujala rijeka Vrbanja odnijela je privremeni pješački most u Čelincu gdje su se tokom noći oglasile sirene za uzbunu, piše RTRS. Takođe, sirene za uzbunu zbog poplave oglasile su se poslije ponoći i u naselju Trn u opštini Laktaši, javlja ATV.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić proglasio je sinoć vanredno stanje u dijelu grada, odnosno u naseljima uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove rijeke u Vrbas.

Ova odluka znači da se podiže kompletan sastav Civilne zaštite i sva raspoloživa tehnika kako bi se odbranile kritične tačke na vodotocima.

Ministar prosvjete i kulture u Vladi RS Natalija Trivić poručila je da je obustavljena nastava u Banjaluci, Tesliću, Novom Gradu, Čelincu, Trnu i Laktašima.

Redovne mjere zaštite od polava na snazi su pri vodostaju Sane od 320 centimetara, dok kod Une iznosi 450 centimetara, vanredne na 510 centimetara, a stanje elementarne nepogode kada nivo dostigne 540 centimetara.

Jutros oko 07:10 časova na magistralnom putu Banjaluka – Prijedor u mjestu Tunjice došlo je do klizišta. Zbog klizišta je obustavljen saobraćaj u oba smjera, vozačima se savjetuje da koriste alternativne putne pravce.

 

Izvor: Nezavisne novine, RTRS, ATV