U državi u kojoj je skoro polovina radno sposobnog stanovništva nezaposleno, ne čudi veliko interesovanje za rad na predstojećem oktobarskom popisu stanovništva. Po najavama iz Agencije za statistiku BiH, na ovim poslovima će učestvovati oko 25.000 popisivača, instruktora i drugog osoblja. Po najavama, osim osnovnih uslova prednost bi trebali da imaju nezaposleni (!), studenti, članovi porodica poginulih boraca…

Da sve neće biti tako, vidljivo je već prvih dana prijema prijava za popisivače. Interesovanje je ogromno, ali po pisanjima portala širom BiH već se naziru konture “popisivačkog tijela”. Kako javlja portal “Depo” u Sarajevu opštinske službenice masovno rezervišu godišnji odmor u oktobru, da bi mogle raditi na popisu stanovništva.

I u drugim opštinama stanje nije mnogo bolje pošto će se popisivači  birati po principu “stranačkog ključa”. U nedostatku poslova koji su obećani u predizbornoj kampanji, očigledno da i posao popisivača, koji bi za petnaest dana u oktobru trebali inkasirati oko 500 KM, dobro dođe za “namirivanje svojih zaslužnih kadrova”.

Stoga, ako zaista želite ovaj posao, uz predatu prijavu potražite nekog “uglednog” građanina da cijelu stvar dodatno pogura.

 

Glas naroda, Hercegovina Promo juli, 2013.