epa09189145 Citizens enjoy at cafe terrace in Croatian capital Zagreb, 10 May 2021. The Croatian government plans to vaccinate more than half of the population by the end of June before the peak tourist season. The first tourists are expected to arrive at the end of May 2021 from the Czech Republic, Slovenia, Austria and Hungary. EPA-EFE/ANTONIO BAT

Više od 3,4 miliona slučajeva koronavirusa i 56.000 mrtvih registrovano je u svetu tokom prošle nedelje, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

To predstavlja povećanje za 12 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

“Ukupan broj novih slučajeva za period između 12. i 18. jula je bio 3,4 miliona, što je povećanje za 12 odsto u odnosu na prošlu nedelju”, navela je SZO. Preminulo je 56.000 pacijenata, što je povećanje za jedan odsto u odnosu na prošlu nedelju.

Broj novih infekcija u SAD utrostručen za poslednje dve nedelje

Broj novih infekcija korona virusom u SAD utrostručen je za poslednje dve nedelje.

Sedmodnevni prosek broja novih infekcija u jednom danu povećan je juče na više od 37.000, dok je 6. jula iznosio manje od 13.700.

Rast broja infekcija dovodi do preopterećenja bolnica i nezadovoljstva lekara, a zvaničnici za nagli rast krive izrazito zarazan delta soj korona virusa i stagnaciju procesa vakcinacije.

Najmanje jednu dozu vakcine primilo je 56,2 odsto Amerikanaca.

Među novoobolelima su uglavnom mlađi ljudi, u 20-im, 30-im i 40-im godinama, a najveći broj njih nije vakcinisan.
21. JUL 19:40

PAHO: Sučavamo se sa pandemijom nevakcinisanih

Severna i južna Amerika suočavaju se sa pandemijom nevakcinisanih, upozoreno je danas iz Panameričke zdravstvene organizacije (PAHO) i predočeno da zemlje sa niskom stopom vakcinisanih beleže porast broja novoinficiranih.

“Suočavamo se sa pandemijom nevakcinisanih. Vakcinacija je jedini način da se zaustavi širenje virusa. Vakcine su ključne, uprkos tome što ni jedna nije 100 odsto efikasna”, ukazala je direktorka PAHO Karisa Etjen na brifingu za novinare, prenosi Rojters.

Ona je naglasila da početak vakcinacije na Haitiju, koji je u dubokoj krizi nakon ubistva predsednika Žovenela Moiza, demonstrira koliko je potrebno da se obezbede donacije vakcina.

 

 

 

Izvor: BN