Док већина грађане БиХ једва саставља крај са крајем, док су државне и ентитетске касе све празније а задужења достижу дозвољени максимум, постоји слој људи који јако добро живи у овој земљи.

Социјални јаз између богатих и сиромашних из годину у годину све је изражајнији у БиХ. До енормно расте број сиромашних грађана у БиХ, расте и број мултимилионера у БиХ. Према недавно објављеним подацима од стране међународне компаније “Wеалтх-X” број ових супербогаташа порастао је за 5 у односу на 2012. годину и износи 90. Укупна вриједност њиховог капитала чини 9 милијарди долара.

Анализирали смо из јавно доступних података,  ко су људи у овој земљи који јако добро зарађују.

Политика

Бити политичар свакако је најједноставнији вид зараде у БиХ.

Највише зарађују чланови Предсједништва БиХ, чије су плате крећу око 5000 КМ, али све зависи од њиховог радног стажа. Са истим кеофицијентом за израчун плата могу се похвалити и уставне судије БиХ чији је коефицијент, баш као и чланова Предсједништва БиХ, 10. Плата Предсједавајућег Савјета министара БиХ се израчунава са коефицијентом 9,5, док је министарска плата са коефијентом 8,5.  Основица за обрачун плата у државним институцијама је 85 посто од просјечне плате, која износи 826 марака.

Није тајна како политичари у БиХ зарађују до 4 пута у односно на докторе специјалисте. Јавна је тајна да је један посланички мандат у БиХ политици тежак 250.000 еура!

Политика је у БиХ уносан посао, на свим нивоима.

Док се у стању нације говори како се држава и пратеће институције задужују ненормално, политичари се у годинама кризе чашћавају новим луксузним аутомобилима чије суме досежу скоро 200 хиљада конвертибилних марака.

То су људи које ми издашно финансирамо. Буџет је креиран тако да се они богате, а грађани постају све сиромашнији.

Како је раније објавио Н1, на основу пријављене имовине најбогатији политичар у БиХ је Фахрудин Радончић, донедавно власник дневног листа Аваз, данас предсједник странке Савез за бољу будућност, док се у најбогатије босанскохерцеговачке политичаре убрајају и Златко Лагумџија, те Милорад Додик и Никола Шпирић, чија се имовина процијењује на више од 6 милиона марака.

Међутим постоји један слој предузетника, менаџера, директора, који за бх прилике одлично зарађује.

Према недавно објављеном истраживању урађеном путем портала Плата.ба највиша плата грађана Босне и Херцеговине у текућој години износила је 9.300 КМ, док је најнижа нето плата с бонусима износила 350 КМ. Истраживање је рађено у периоду од 6.10.2015. године до 6.10.2016. године на око узорку од око 11.000 учесника.

Истраживање овог портала навело је које су то позиције за протеклих годину дана биле најплаћеније, односно чије су плате биле максимално највеће са пратећим бонусима.  Тако је позиција генералног директора донијела свом носиоцу 9.300 КМ, извршни директор зарађивао је 7.217 КМ, консултант 5.000 КМ, затзим слиједе директор сектора 4.583 КМ, регионални менаџер са 4.117 КМ те софтвер инжињер са 3.600 КМ плате.

Легално најбогатији

Истовремено, према Форбсовој листи најбогатијих бх. предузетника предњаче трговци, а слиједе их нафташи. То да су трговци најбогатији не треба много да изненади с обзиром да је бх економија базирана на увозу.

За нафташе не треба много објашњења, трговима њоме и даље је један од најуноснијих бизниса на свијету, па самим тим и у БиХ.

Једини недостатак Форбсове листе јесте сама методологија долажења до података. Наиме, она је базирана на основу пријављених прихода и пореза, што значи на основу легално доступних података.

Занимљиво је додати како многи аналитичари годинама упозоравају како је ова листа доста непрецизна.

Према подацима ове листе 10 најбогатијих бх. привредника тешко је око 4 милијарде конвертибилних марака.

Листа Пореске управе РС за 2015. годину на којој се налази десет највећих износа пријављеног опорезивог дохотка у прошлој години показује да је су најуноснији послови били доходак од капитала и самосталне дјелатности, пренио је Цапитал.ба. Свих десет на листи лани је имало примања већа од милион марака а начелу је Бањалучанин који се бави некретнинама а који је остварио рекордну зараду од 3,4 милиона КМ!

Друго мјесто са 3,27 милиона КМ је заузео становник Челинца који је тај износ зарадио бавећи се самосталном дјелатношћу. Трећи на листи је из Сребренице који је од капиталне добити остварио доходак „тежак“ 2,58 милиона марака.

Остатак сиромашан

Са друге, велика већина бх грађана живи лоше. Просјечна пензија у Републици Српској износи 341,91 КМ. Најнижа пензија у Федерацији БиХ износи 326 КМ. Када је ријеч о запосланима,  најмање плаћени радници у приватном сектору су на позицијама продавача у продајном објекту, адвокатски приправник са 350 КМ, продавач/агент осигурања са 360 КМ, слиједе кухар, новинар, диспечер са 370 КМ,  конобар 372 КМ те благајник са 390 КМ….

Извор: 6yka.com