Лидери политичких партија и кандидати на протеклим локалним изборима још се смијеше и машу грађанима са стубова за расвјету и фасада зграда у Требињу.

hp-media-group-logoПлаката је највише у приградским насељима, најчешће на мјестима која нису била предвиђена за оваква оглашавања, али их има и на самом улазу у центар града из правца Дубровника и Херцег Новог.

На паноима са главне зграде Пошта Српске у Требињу грађане поздравља лидер ДНС Марко Павић, поред њега је НДП, а до њих  радикали. Ни два мјесеца од локалних избора нико се није сјетио да уклони овај предизборни материјал, а у политичким партијама кажу да је закуп одавно истекао.

Петар Иванковић, председник требињског ДНС, наводи да су платили мјесец дана закупа паноа на требињској Пошти око 900 КМ и да је закуп истекао у октобру.

– Платили смо 15 дана Поштама Српске за плакат НДП на паноу на крову зграде требињске радне јединице, отприлике до 5. октобра. То нас је коштало око 450 КМ – рекао је за „ЕуроБлиц“ Слободан Шараба, који је у изборној кампањи био предсједник требињског НДП.

Он каже да странка нема више ништа с тим, да је то ствар онога ко издаје простор за оглашавање, јер је закуп одвано истекао.

У требињском Одјељењу за стамбено–комуналне послове кажу да су комуналци и активисти политичких партија очистили центар града од предизборног материјала.

– Остало је нешто плаката, углавном у приградским насељима, али у посљедње вријеме нисмо разговарали са представницима политичких партија о овом питању, пошто смо се бавили другим пословима – рекао је за „ЕуроБлиц“ Мирослав Бакоч, начелник Одјељења.

Бакоч каже да, иако је било постављања плаката на мјеста која нису за то предвиђена, није наплаћена ниједна казна политичким партијама.

Становници у ужем градском језгру истичу да су ове године плакати уклоњени брже него ранијих изборних година, али да је било проблема у кампањи.

– На фасади кућа у Старом граду, посљедњих дана кампање у једној ноћи је лијепљено неколико „различитих глава“. Испод су били побацани поцјепани плакати других политчких партија. Ми смо чистили смеће. Кад је дошло вријеме да се скидају, нису били тако вриједни – прича један становник требињског Старог града.

Одољели зубу времена

На вратима напуштене зграде некадашњег „Љекобиља“ у требињском насељу Мокри долови још стоје плакати кандидата коалиције „Заједно за Требиње“ на локалним изборима 2012. године.

Извор: blic.rs