Krizni štab FBiH objelodanio je nove mjere, a jedna od njih je ograničeno kretanje stanovništva, odnosno policijski čas koji će biti na snazi od 23 časa do pet ujutro. Odluka stupa na snagu od sutra.

Tokom trajanja policijskog časa zabrana kretanja se odnosi na teritoriju cijele Federacije BiH.

Iz odluke će, kao i u martu i aprilu, biti izuzeti oni koji obavljaju poslove u smjenama tokom noći (sa validnom potvrdom poslodavca), kao i javni službenici koji rade na sprovođenju mjera ili drugim poslovima koje ova naredba oslobađa od ograničenog kretanja.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva odlučio se na restriktivnije mjere uslijed pogoršanja epidemiološke situacije, odnosno povećanja širenja zaraze koronavirusom, nepoštivanja dosadašnjih mjera i sve popunjenijim bolničkim kapacitetima.

Nadležni će preispitivati mjere svakih sedam dana, te ih ublažiti ili postrožiti u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Kako saznajemo, ova odluka je donesena s ciljem sprečavanja neodgovornih ugostitelja, ali i građana, koji ranije nisu poštivali mjere rada objekata do 23 časa čime su doprinosili širenju zaraze.

Pored ove naredbe, Krizni štab FBiH je donio i odluku o ograničenom broju osoba u zatvorenom i na otvorenom. Tako će i unutra i vani biti dozvoljeno okupljanje maksimalno 30 osoba.

Takođe je donesena odluka da se mora izvršiti dezinfekcija svih prostora gdje će se održavati izbori odnosno glasanje, a sav nastavni proces će se odvijati onlajn

sedam dana nakon izbora kako bi se izvršila dezinfekcija.

Vjerski praznici i druga privatna porodična okupljanja, kao što su vjenčanja, se takođe limitiraju na maksimalno 30 osoba.

Produžena je mjera obaveznog nošenja maski vani i unutra.

 

Izvor: Klix