U okviru trodnevne posjete Hercegovini Njagova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej posjetio je Nevesinje, u popodnevnim časovima u nedjelju 13. maja 2012. godine. Sveštenici i gradski zvaničnici sa vjernim narodom dočekali su Njagovu Svetost na Gradskom trgu, odakle se litijom krenulo ka Sabornom hramu Vaznesenja Gospodnjeg.

Poslije ulaska u hram, poklonjenja časnom prestolu i potpisivanja Svetog Jevanđelja, Patrijarh je litijski propraćen do trijema u hramovnoj porti, odakle mu je riječi dobrodošlice uputio načelnik Nevesinja g. Branislav Miković i zamolio ga da pouči i blagoslovi okupljeni narod.

Patrijarhove riječi imale su posebnu toplinu kada je govorio o svojim vojničkim danima provedenim u Nevesinju. Sa sjetom je rekao da mu je te 1953. godine bilo zabranjeno da dolazi u hram u koji je sada došao i da je njegova radost neopisiva što sada vidi oko tog istog hrama tako veliki broj ljudi, okupljen povodom dolaska Patrijarha srpskog.

U ime građana Nevesinja načelnik Miković poklonio je Njagovoj Svetosti, za ovu priliku posebno izrađene gusle. Nakon zvaničnog dijela posjete Patrijarh je sa svojom pratnjom u hramovnoj porti napravio polusatni predah prije polaska za Mostar. Vrijeme tog predaha proteklo je uz naizmjeničnu narodnu pjesmu i odabrani instrumentalni repertoar, koji su izveli profesori muzičke škole „Sveti Roman Melod“.

irinej9

irinej5

irinej7

irinej6

irinej3

irinej1

irinej4

 

 

Izvor: Radio Nevesinje