Vina “Podruma Vukoje 1982” osvojila su šest zlatnih i srebrnih medalja na “AWC Vienna” takmičenju, najznačajnijem i oficijelno najvećem vinskom takmičenju, čiju je organizaciju u svrhu dodjele nagrada odobrila i Evropska unija.

Nagrađena vina su Vukoje 30 Syrah, Hercegovačka žilavka, Hercegovački vranac, Tribunia Merlot,  Tribunia Cabernet Sauvignon i Tribunia Chardonnay, a nagrada je za “Podrume Vukoje” tim veća što su ova vina proglašena najboljim među 12.299 vina iz 39 zemalja, koja su podvrgnuta ocjenjivanju u Federalnom institutu i uredu za vinarstvo u Klosterneuburgu.

Zanimljivo je da je najznačajniji mikrolokalitet koji se nalazi u vlasništvu ovog podruma Carski vinogradi Ušće, s kojeg je, u vrijeme Austrougarske monarhije, vino ekskluzivno otpremano na bečki dvor, a da su i ove nagrade došle upravo iz Beča, u čijoj će Gradskoj vijećnici, pred oko 5.000 pozvanih vinskih stručnjaka, biti dodijeljene i pomenute nagrade 3. novembra ove godine.

U “Podrumima Vukoje 1982” kažu da je ovo još jedna potvrda kvaliteta proizvodnje grožđa i vina iz njihove vinarije, koja je ove godine proglašena za najbolju vinariju jugoistočne Evrope, što predstavlja i potvrdu ispravnosti poslovne politike, koja se oslanja na sopstvenu sirovinsku bazu na 30 hektara vlastitih vinograda, smještenih na dva lokaliteta, sa zasađenim autohtonim i internacionalnim sortama vinove loze.

“Iz takve sirovinske baze izuzetnog kvaliteta mi godišnje proizvedemo 150.000 boca, iako su ukupni kapaciteti vinarije daleko veći i iznose pola miliona litara, s obzirom na to da radimo vrhunska vina koja moraju odležati u podrumu, dvanaest metara ispod zemlje, kako bi dostigla vrhunski kvalitet, odnosno zadržala i kvalitet grožđa i plemenitog drveta u kome su odležavala”, kaže Radovan Vukoje, direktor “Podruma Vukoje 1982”.

Ova vinarija je, pored činjenice da u posljednjoj deceniji slovi za najbolju u BiH, od ove godine i najbolja u jugoistočnoj Evropi, čemu je uveliko doprinio i njen turistički rejting u regionu, pa je u objektima “Vukoje” cijelog ovog ljeta traženo mjesto više za probirljive inostrane turiste.

“Podrumi Vukoje” s ponosom ove godine ističu cifru od preko 15.000 turista, koliko je prošlo kroz njihove objekte, što je nekada bio godišnji bilans ove vinarije.

“Imali smo zaista uspješnu turističku sezonu, najuspješniju dosad, s rekordnih više od 15.000 turista koji su prošli kroz ‘Podrume Vukoje’, odnosno, vinariju, Vinogradarevu kuću, restoran ‘Vukoje 1982’, vinoteku, što je, za razliku od oko 20.000 turista, koliko smo ih bilježili proteklih godina na godišnjem nivou, veoma značajan pomak, s obzirom na to da se radi o samo tri ljetna mjeseca”, tvrdi Radovan Vukoje.

On objašnjava da je jedan dio turista dolazio sa Crnogorskog i Hrvatskog primorja, ali je dobar dio njih bio i u višednevnom boravku u Trebinju, gdje je ova vinarija svima nezaobilazna destinacija.

Zbog sve veće potražnje, “Podrumi Vukoje” su proširili i svoje turističke kapacitete, gdje, pored vinarije, Vinogradareve kuće i konobe, uskoro otvaraju i vinsku galeriju, prvi objekat ovakve vrste u ovom dijelu Evrope, koji je u završnoj fazi, a koji će moći da primi u jednom momentu oko 500 vinskih hodočasnika, uživalaca u vinskoj i gastro ponudi.

“U tome će objektu, koji će biti u sklopu naše vinarije, na petom, šestom i sedmom nivou, sa jedinstvenim vidikovcem i pogledom na cijeli grad, goste usluživati sertifikovani somelijeri, a obilazak kroz vinariju će biti s ljudima koji su turizmolozi, ali imaju i prethodna znanja iz vinarstva i vinogradarstva, kako bi proizvodni proces vina što bolje približili svakom posjetiocu”, objašnjava dalje Radovan.

Ovakvom uspjehu je, kaže Vukoje, pored vina, uveliko doprinio i novi meni njihovih objekata, koncipiran na sirovinskoj bazi organski proizvedenog povrća u njihovoj sopstvenoj režiji.

Riječ je o velikom povrtnjaku, koji je, na lokalitetu Zasad polje, naslonjen na vinograde u vlasništvu porodice Vukoje, a upravo sa ove zemlje, pored grožđa, potiču i najpoznatiji trebinjski povrtarski brendovi, poput zelenog kupusa zvanog raštan, grah poljaka, poznati trebinjski paradajz jabučar i slično.

Ove godine su, međutim, novim nasadima prošireni i vinogradi “Vukoja”, a u pitanju je 5.000 čokota dubrovačke malvasije i 5.000 čokota tamjanike, čime je zaokružen bijeli sortiment.

“Ranije smo od bijelih sorti imali žilavku i šardone, a sada smo ih s ove dvije aromatične i stare sorte oplemenili i učinili da dobijemo nova aromatična i svježa vina”, kaže Radovan Vukoje.

Prva berba ovih sorti se očekuje 2015/2016. godine, pa će za nekoliko godina iz njih biti napravljena i nova vina, koja će obogatiti vinsku ponudu Vukoja, koja, kako kažu ovi čuveni vinari, u njihovim podrumima uvijek mora biti obnavljana i osvježavana.

Na ovaj se način, kaže Vukoje, osvajaju i nova tržišta, tako da je početkom godine, osim evropskog tržišta, njihov izvoz proširen i na azijski kontinent, a do kraja godine će isporučivati i u Ameriku.

Izvor: ekapija.ba