Upakovana sa antioksidansima i ostalim zdravstvenim benefitima, čaša vode sa sokom pola limuna revitalizuje um i telo. Postoji najmanje deset razloga zašto da vam to bude prva stvar koju ćete ujutru da uradite.

1. Poboljšava imuno sistem

Sok od pola limuna u čaši vode je bogat vitaminom C, što pomažu da se podigne imuno sistem i pomaže telu u borbi protiv virusa i prehlada. Nutricionistkinja Mišel Čevalej Hedž kaže da je limun takođe i odličan podstrekač telu za apsorpciju gvožđa, važan nutrijent za zdrav imunitet. “Vitamin C može četvorostruko da uveća nehemijsku bioraspoloživost gvožđa,” Čevalej kaže. “Ovo se odnosi na dostupnost gvožđa u telu od nemesnatih izvora.”

2. Pomaže varenje

Kako je sok od limuna sličan atomskoj strukturi kao digestivni sokovi stomaka, ima pozitivan uticaj na crevni trakt. Pomaže čišćenju creva tako što izbacuje otpatke mnogo efikasnije i stimuliše otpuštanje sokova iz trakta, što poboljšava varenje. Digestitivni kvaliteti soka od limuna takođe mogu da pomognu opuštanju simptoma loše probave, nadimanja i gorušice.

3. Popravlja kožu

Limun je odličan u borbi protiv starenja kože, kaže nutricionistkinja. Svojstva antioksidansa pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji su odgovorni za simptome starenja. “Znamo da su limunovi bogati vitaminom C i da on ustvari pravi sintezu kolagena, što je savršeno da bore držite na minimumu,” kaže ona. “Vitamin C je potreban u sintezi amino kiselina u kolagen i posao kolagena i vezivnog tkiva je da drži stvari čvrsto i zaštiti kožu tkiva.”

4. Smanjuje apetit

Limun sadrži pektin, rastvorljivo vlakno koje se obično nalazi u citrusnom voću. Pektin pomaže u odlaganju osećaja gladi, jer ovo vlakno čini da imate osećaj sitosti, što rezultira suzbijanjem želje za glađu. Dužim osećajem sitosti, manje su verovatnoće da ćete posegnuti za grickalicama ili nezdravom hranom.

5. Balansira nivo pH

Limun je jedan od najalkalnijih vrsta hrane za um i telo i dobar nivo pH je od velikog značaja, jer previše kiselosti može da bude upalno. Voda sa limunom je veoma alkalna, a većina nas ima kiselost u telu.

6. Čisti urinarni trakt

Limunov sok je dijuretik, što znači da podstiče stvaranje urina. Rezultat tome, toksini se brže otpuštaju, pomažući pročišćavanje sistema, održavajući ga zdravim. Limunov sok može i da promeni nivo pH u urinarnom traktu, što obeshrabruje stvaranje loših bakterija.

7. Osvežava dah

Antiseptična dejstva u limunovom soku pomažu u ubijanju loših bakterija u ustima jer deluju kao dezinfekciono sredstvo. Čaša vode sa limunom je takođe zdravije jutarnje buđenje od kafe. Iako nije naučno istraživano i potkrepljeno dokazima koja je najbolja temperatura za tečnost, Čevalej preporučuje da napitak pijete po sobnoj temperaturi, jer je najsličnija temperaturi tela, što umiruje digestivni sistem. Ukoliko vas brine zubna gleđ, isperite svaki put usta vodom.

8. Štiti opšte zdravlje

Visoki nivoi kalijuma pomažu funkcijama mozga i nerava i kontrolišu krvni pritisak. Takođe suzbija stres i depresiju, što je usko povezano sa smanjenim nivoom kalijuma. Limun sadrži i vitamin P, što poboljšava kapilarnu propustljivost i ukupan protok krvi.

9. Promoviše lečenje

Askorbinska kiselina, vitamin C, promovišu lečenje u telu i važan je nutrijent za očuvanje zdravih kostiju, kože i hrskavice. Smiruje upalne procese u telu.

10. Detoksikacija jetre

Voda sa limunom radi kao čistač jetre tako što asistira u detoksikaciji. Pročišćava i stimuliše jetru podstičući proizvodnju žučne kiseline, potrebne za varenje. Limunova voda takođe pomaže kontrolu protoka viška žučne kiseline, smanjuje količinu sluzi proizvedene u telu i pomaže u rastvaranju iste.

 

Izvor: Prva.rs, Lj&Z