Vakcinacija protiv gripa u Republici Srpskoj ove godine trebalo bi da počne početkom novembra, a nabavljeno je duplo više doza nego lane.

Riječ je o 3.000 doza za sve one koji žele da se vakcinišu prema ličnom izboru i na ovaj način zaštite sebe, ali i svoje najbliže od gripa, a cijena vakcine biće formirana u narednih nekoliko dana.

Kako kažu u Institutu za javno zdravstvo (IJZ), ove godine je nabavljeno duplo više doza, jer je lane za samo deset radnih dana vakcinisano 1.500 osoba, pa su potrošene sve doze vakcine u veoma kratkom roku.

S druge strane, IJZ je u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja (FZO) nabavio 15.000 besplatnih doza vakcina koje primaju pacijenti sa određenim hroničnim bolestima, stanjima ili rizicima.

Za razliku od prethodnih godina, nabavljene su „četvorovalentne“ vakcine, napravljene za zaštitu od četiri virusa gripa.

Doktorka Nina Rodić Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju u IJZ RS,  kaže da ove vakcine štite od istih virusa kao i trovalentne, uz zaštitu od još jednog dodatnog B virusa.

– Tradicionalne „trovalentne“ vakcine pružaju zaštitu od tri virusa gripa – virus gripa A (H1N1), virus gripa A (H3N2) i virus gripa B.

 

 

 

Primjena „četvorovalentne“ vakcine omogućiće da se efikasnije preventivno reaguje na širenje virusa gripa i smanji obolijevanje ljudi.

Većina zemalja je već počela sa primjenom ove vakcine još prošle sezone, a mi je uvodimo ove godine – kaže Vukmirova.

Ona je apelovala na građane da se vakcinišu što prije.

 

 

 

 

 

Izvor: Srpskainfo