Početak februara u Hercegovini je donio pravo proljećno vrijeme sa ugodnim temperaturama za ovo doba godine. U Gornjoj Hercegovini prethodnih godina početak drugog mjesec obično je donosio hladno vrijeme sa snijegom, ali ovogodišnja zima, bar za sada, nije pokazivala zube.

 
U Nevesinju je danas u 14 časova izmjereno ugodnih 13 stepeni, na Čemernu 11, a u Trebinju 16 stepeni. Meteorolozi kažu da se danas završava period lijepog vremena, pošto nas već sutra očekuje kiša, a u četvrtak i snijeg.
Šta kaže narodni meteorolog

Februar je, inače, čudan mjesec pun vremenskih iznenađenja, čestih i naglih promjena i smjenjivanja hladnoće i toplote, kao i žestokih naleta zime.
Hercegovci nisu voljeli tople februare što potvrđuje izreke „Ako februar ne vije, onda mart oplakuje“, „Ako se u februaru mačka na krovu grije, u martu se uz peć svije“, „Što februar izmami, to mart opali“ i druge.
Narodni meteorolog je u februaru imao simbole i repere u svecima i praznicima. Sveta tri jerarha smatraju se zaštitnicima ljudi i životinja od „studenih i zlih vjetrova“. Po vjetrovima koji duvaju ovog dana, prognozira se kakvo će biti vrijeme tokom čitave godine.
Trifundan, između ostalog, zaštitnik je vinograda, jer on uništava sve insekte i bolesti koje napadaju vinovu lozu, a priželjkuje se da toga dana bude hladno. U Hercegovini narodni meteorolog više želi kišu, pa je nastala izreka „Trifundan vedro, biće suše, a padne li kiša, biće rodna godina.
Sretenje se u narodu tumači kao dan u kome se susreću zima i ljeto. Vjeruje se da na taj dan mečka izlazi iz svog brloga i pogleda da li ima sjenku. Ako je ima, onda se okreće i vraća u pećinu da odspava još šest nedjelja, koliko će zima trajati. Ako nema sjenke, odnosno ako je oblačno, onda odgega u šumu u potragu za hranom, što znači da je zima prošla.

Izvor: Radio Nevesinje, Foto: google.com