U Dučićevoj ulici u Trebinju počeo je drugi „Herceg fest“, dvodnevni sajam domaćih proizvoda.

voju ponudu predstavila su 24 kooperanta “Hercegovačke kuće”,proizvođači tradicionalnih, autohtonih hercegovačkih proizvoda.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac je rekao  da je veoma važno obezbijediti tržište za proizvode iz Republike Srpske, kako u BiH tako i na spoljnotrgovinskom planu.

– Raduju me  iskoraci trebinjskog Agrarnog fonda i grada kada je riječ o konceptu “Hercegovačke kuće”. Trebinje definitivno postaje sajamski grad i to je jedan od epiteta koji u narednom periodu treba da ga krasi  – rekao je Košarac novinarima.

On je dodao da je sljedeći korak na kome će se raditi naći najbolji način da se zaštite određeni proizvodi kako iz Hercegovine, tako i drugih dijelova RS i BiH.

FOTO: D. ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Direktor trebinjskog Agrarnog fonda Veselin Dutina podsjetio je da proizvođači u “Hercegovačkoj kući” svakim danom nude nove proizvode i da je sa početnih 180 artikala, broj proizvoda povećan na više od hiljadu.

– Oko deset  odsto naših kooperanata započelo je sopstveni bizis i samostalno se kreću na tržištu i što je cilj osivanja „Herecgovačke kuće“, jačanje malih poljoprivrednih proizvođača i podrška da nađu tržište – naveo je Dutina.

FOTO: D. ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Za sutra je planirana dodjela nagrada i priznanja izlagačima.

Prvi„Herceg fest“ održan je uoči ljetne turističke sezone 2019. godine, a lani nije organizovan zbog pandemije virusa korona.

 

 

Izvor: Dubravka Čolović, Srpska info