Danas je u Sloveniji počela smotra najboljih evropskih košarkaških selekcija, sa koje će Hercegovina Promo imati priliku i “uživo” da vas izvjesti ekskluzivnom reportažom.

Već na samom početku evropskog šampionata u Sloveniji je jasno da nas očekuje jedno veoma neizvjesno i zanimljivo prvenstvo. A na startu već imamo dva velika iznenađenja.

Finska je u prvom meču Grupe D savladala Tursku Bogdana Tanjevića rezultatom 61:55 i tako najavila borbu za visok plasman. Presudne su bile prve dvije četvrtine, u kojim je Turska uspjela da ubaci svega 19 poena. Kasnije je Finska, moramo reći iskusno privela meč kraju, iako je Turska na sve načine pokušala da dođe do velikog preokreta.

Najefikasniji igrač u pobjedničkom timu bili su Koponen i Salin sa po 12 poena, dok je Huf dao osam. Na drugoj strani Arslan je ubacio 12 poena, Gonlum je dodao 11, a Turkoglu i Erden po osam.

Još jedno veliko iznenađenje dogodilo se u Grupi A, gdje je Velika Britanija, koja je drastično oslabljena odsustvom Denga, Gordona, Frilenda i Mensa-Bonsua uspjela da savlada favorizovani Izrael sa 75:71 poslije produžetaka! Utakmica je od samog početka bila jako neizvjesna, vođstva su se smjenjivala kao na traci, a na kraju je Britanija došla do zlata vrijedne pobede, koja bi kasnije mogla da garantuje prolaz u drugi krug.

Ono što je verovatno najinteresantnije za nas jeste da je Letonija bez većih problema savladala Bosnu i Hercegovinu rezultatom 86:75, a najefikasniji igrači bili su Rolands Freimanis sa 24 poena, dok je na drugoj strani Nihad Đedović ubacio 19 poena.

Takođe, uspješna je bila i Gruzija koju predvodi srpski stručnjak Igor Kokoškov koja je bez problema savladala favorizovanu Poljsku 84:67.

Srbija je savladala u noćašnjoj utakmici favorizovanu Litvaniju 63:56 , na krilima najboljeg strijelaca Nenada Krstića koji je postigao 20 poena.

Evropsko prvenstvo – Rezultati i raspored prvog kola 

Grupa A

Izrael – Velika Britanija 71:75

Belgija – Ukrajina  57:58
Francuska – Nemačka 74:80

Grupa B

Letonija – Bosna i Hercegovina 86:75

Makedonija – Crna Gora 80:81
Srbija – Litvanija 63:56

Grupa C

Gruzija – Poljska 84:67

Španija – Hrvatska 68:40
Slovenija – Češka 62:60

Grupa D 

Turska – Finska 55:61

Švedska – Grčka 51:79
Rusija – Italija 69:76