Naučno-književnim skupom „Pjesnički dijalog s Dučićem“, u organizaciji Matice srpske iz Novog Sada, u Trebinju je počela kulturna manifestacija “Dučićeve večeri poezije“.

Pjesnike, književnike i naučne radnike pozdravio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je istakao da su Trebinje i Hercegovina njihova gubernija, gdje se vijekovima pjesnička riječ spretno rađala i duboko poštovala.

Dodaje da je došlo vrijeme, kad je i u najširim slojevima našeg društva, sazrela svijest da bez kulture nigdje ne možemo i da je bez kulture, u svijetu kakav je danas, čovjek i svaka ljudska zajednica, potpuno prazna, bezimena, svima tuđa i nikom potrebna.

– Trebinje ima specifičnu percepciju kulture, zahvaljujući najviše velikom pjesniku. Naravno, ne mislim samo na njegovu poeziju, nego, prije svega, na Dučićev uticaj na kulturno oblikovanje ovog grada. Od njega, želio je stvoriti i ljepše i gospostvenije Trebinje. Na sreću, njegovo fiktivno i stvarno Trebinje vremenom su se približili. Ideje su postajale stvarnost. Zato smo ponosni na gotovo pet i po decenija pjesničkih i naučnih saborovanja, ovdje, podno Leotara – rekao je on.

Predsjednik Matice srpske, Dragan Stanić, naveo je da je proslavljati ime i djelo Jovana Dučića, organizovati nova čitanja, preispitivati koliko je ono što je Dučić uradio inspirativno, prirodni zadatak koji treba da obavljaju svi oni kojima je stalo do srpske kulture, posebno do onih vrijednosti koje je stvarao Dučić.

O književnom opusu velikog  pjesnika  govorio je profesor Jovan Delić, a svoje stihove kazivali su Miroslav Aleksić, Gordana Đilas, Blagoje Baković, Dragan Hamović, Rastko Lončar i Ivan Negrišorac.

Ovodišnje Dučićeve večeri poezije, zbog epidemiološke situacije imaju drugačiji koncept, pa će biti nastavljene 29. oktobra otvaranjem izložbe slika Mirka Kujačića, a povodom 120 godina od njegovog rođenja.

Kuturna manifestacija u čast Jovanu Dučiću završava se 15. novembra koncertom učenika i nastavnika trebinjske Muzičke škole pod nazivom “Pjesmom Dučiću”.

 

 

Izvor: Dubravka Čolović, Srpska info