Сједница Уставног суда БиХ почела је око 9,30 часова у Сарајеву.

Пред судијама Уставног суда данас  на сједници затвореној за јавност налазе се три тачке дневног реда. Прва је захтјев Народне скупштине РС за преиспитивање одлуке од 26. новембра 2015. године, друга информација о извршењу те одлуке, а трећа захтјев за доношење привремене мјере и оцјену уставности одлуке о расписивању референдума који је поднио бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић. Он је и покренуо питање уставности Дана РС у Уставном суду БиХ.

Премијер РС Жељка Цвијановић је  истакла да сви политички субјекти који су у Народној скупштини дали подршку одржавању референдума морају да остану привржени идеји о његовом одржавању.

– Тиме би била упућена порука каква је воља народа у РС и то је нешто што захтијева јединство – истакла је Цвијановићева.

Напоменула је да су грађани спремни да изађу на референдум и поред свих опструкција, спекулација, измишљених прича и покушаја да се скине са дневног реда прича о референдуму.

– Ми смо чврсто опредијељени за референдум – и институције, и грађани и сви политички субјекти. У том смислу могу само да подржим сваког ко је поновио опредјељење да остане заједно на линији са својим грађанима, а то значи да треба одржати референдум 25. септембра – истакла је Цвијановићева.

Додала је да од сједнице Уставног суда БиХ не треба очекивати ништа посебно.

– Уставни суд је, уз учешће страних судија, низ година доносио одлуке које су упитне и дискутабилне. Увијек сам на страни правне државе, поштивања закона и Устава и владавине права, али овдје је правосудни систем доживио толике девијације да грађани просто имају велике упитнике изнад глава и увијек себи постављају питање да ли је баш одлука која долази из правосудне институције правна и праведна – нагласила је Цвијановићева.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић сматра да би политичке прилике у БиХ биле смирене ако би Уставни суд БиХ прихватио захтјев из РС. Он је изразио наду да ће доћи до рјешења које ће омогућити да 9. јануар остане празник РС, јер је то питање елементарног националног достојанства и поноса.

– Ако суд БиХ потврди своју одлуку о неуставности Дана РС и изрекне привремену мјеру, то ће бити најдиректније доливање не уља, већ бензина или керозина на ватру – рекао је Иванић послије састанка са предсједником Одбора Народне скупштине РС за политички систем, правосуђе и управу Драганом Чавићем.

Иванић је оцијенио да је готово немогуће одустати од референдума, нагласивши да то до сада нико није предложио и да је и даље на снази скупштинска одлука о референдуму.

– На сједници Уставног суда су могућа два рјешења. Прво је да суд прихвати разматрање захтјева Народне скупштине РС за преиспитивање, што би допринијело смиривању прилика. Друга опција би ишла ка заоштравању прилика, а то је да одбије захтјев парламента РС и донесе привремену мјеру. То би било изразито ризично и ишло би на невиђено погоршавање прилика – рекао је Иванић.

Чавић је нагласио је да у Савезу за промјене нема никаквих промјена ставова о референдуму и да не виде ниједан разлог за одустајање без обзира на одлуку Уставног суда.

– Сигурно нећемо одустати од референдума. Не постоји нико персонално ко може промијенити одлуку Народне скупштине о референдуму, осим саме Скупштине – додао је Чавић.

Министар иностраних послова БиХ и потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак изјавио је да одржавање референдума у РС није препрека да ЕУ идуће седмице прихвати апликацију БиХ за чланство у Унији и да му је то потврђено у разговорима са високим функционерима земаља ЕУ. Он је рекао да су одлука Уставног суда о референдуму и сам референдум о Дану Републике за њега у другом плану у односу на значај тог дана за све грађане Српске.

– Сви у РС живимо 9. јануар и имамо намјеру да га увијек славимо – рекао је Црнадак.

Изетбеговић је казао да не треба причати о томе шта ће се десити ако РС не одустане од референдума, него шта ће урадити њен предсједник Милорад Додик.

– Било би добро да Додик донесе рационалну одлуку у интересу свих грађана и да умјесто референдума тражи модел за извршење одлуке Уставног суда БиХ – сматра Изетбеговић.

Додик је раније истакао да је референдум о Дану Републике готова ствар и да припреме за њега теку без проблема.

Гласачки листићи

Штампање гласачких листића за референдум је завршено. Републичка комисија за спровођење референдума одржала је информатичку обуку оператера из свих локалних заједница РС.

 

Извор: Глас Српске