Zelengora, za mnoge najljepša planina ovih prostora. Prostrana, nepregledna, sva u ogrtaču od šuma i zelenih pašnjaka. Iako se na njoj uzdižu brojni dosta impozantni vrhovi (Vilinjak, Bregoč, Stog, Orlovac, Planinica, Klek, Uglješin vrh), Zelengora je nekako pitoma i blaga planina.

4217P1050936 orufa detalj drugi vrh na zelengori

Sušta suprotnost Magliću i Volujaku, od kojih je dijeli duboki kanjon Sutjeske. Posebnu draž Zelengori daju njene “gorske oči” – bistra glacijalna jezera, smještena u samim podnožjima njenih vrhova: Gornje i Donje Bare, Orlovačko, Kotlaničko, Štirinsko, Borilovačko, Crno i Bijelo jezero. A po obodima prostranih livada i pašnjaka, bijele se raštrkane kolibe “katuna”. Hiljade ovaca prekriju zelengorske pašnjake od kraja maja do polovine septembra svake godine.

zelengora3

Zelengora je planinski plato zapadno od kanjona Sutjeske. Za razliku od Maglića i Volujaka, koje su izrazito stjenovite planine, karakteristike Zelengore su gusti šumski kompleksi, planinski pašnjaci i prelijepa glečerska jezera (“gorske oči”). Staze na Zelengori ne odlikuje ekstremna ili vrlo velika težina uspona, ali su ne manje atraktivne sa stanovišta ljepote pejzaža i bogatstva biljnog i životinjskog svijeta. Poseban atrakcija Zelengore su “katuni”, tradicionalna ljetna stočarska naselja.

7416P1030459 zelengora stog

Izvor: npsutjeska.com