Ako ovo nije raj na Zemlji, onda ne znamo šta je…

Potez finske Vlade koja planira da eksperimentalno uvede temeljni univerzalni dohodak za građane od 560 eura ni najmanje nije začudila građane Finske.

O tome da je potez uvođenja univerzalnog dohotka potpuno u skladu s politikom zemlje koja je po svom socijalnom, obrazovnom i zdravstvenom sistemu gotovo – socijalistička utopija, za “Blic” je govorila Violeta Salonen, Novljanka udata za Finca, koja je u Finskoj studirala, i zaposlila se kao profesor na Univerzitetu primenjenih nauka Haaga-Helia u Helsinkiju.

– Javni sektor u Finskoj je veoma jak, i to potiče još iz vremena kada su bili pod vlašću Rusije, i još od tada su zadržali mnogo “socijalističkih” mera. Imaju socijalističku strukturu javnog sektora, veliki broj stvari je besplatan, i država pomaže širok krug građana -kaže Violeta i nabraja:

Školovanje i lečenje – besplatni

– Školovanje na fakultetima je besplatno, lečenje u državnim ustanovama je besplatno za nezaposlene, a zaposleni plaćaju sitnu participaciju tri puta godišnje, nakon čega su svi pregledi besplatni. Za decu je sve besplatno, počev od zdravstvene zaštite, do škole. Jedino se vrtići plaćaju, ali za finske plate to nije velika suma. Zanimljivo je da su ovde cene privatnih i državnih vrtića izjednačene za građane. Odnosno, privatni plaćaš isto koliko bi i državni, a finska Vlada plaća razliku koja je nekad i nekoliko puta veća od sume koju ti plaćaš – priča nam Violeta.
Podrška Vlade studentima u Finskoj je ogromna

Studentima koji rade – pomoć od Vlade plus jeftini krediti

Naša sagovornica, koja je studirala u Finskoj, kaže da je bila veoma pozitivno iznenađena tretmanom studenata i nezaposlenih. Pored toga što je studiranje potpuno besplatno (sem obroka i prevoza čije troškove student snosi sam), svaki student ima opciju da radi pola radnog vremena dok studira (20 sati nedeljno). Pored plate, finska Vlada mu dok radi mesečno plaća još 550 eura bespovratne pomoći. Krajem maja, kada se fakulteti raspuštaju, studenti imaju mogućnost da rade puno radno vreme i za te mesece ne dobijaju pomoć. Takođe, dostupni su im krediti za studiranje od banaka sa veoma niskom kamatom – od 0,5 do jedan odsto, a obrok na fakultetima (sa predjelom, glavnim jelom i salatom) košta oko dva eura.

Osim malo surovije klime, o osnovnom životnim potrebama Finci uglavnom ne brinu

Nezaposlenima plaćaju stan

– Dok sam bila nezaposlena, primala sam pomoć države koja se kreće između 560 i 650 eura. To nije dovoljno za život, ali ti kao nezaposlenom država plaća i pola stana ako živiš sa partnerom, ili ceo ako živiš sam, pa te pare koje dobijaš trošiši na hranu i ostale potrepštine. Ako dobiješ otkaz jer ti je firma u problemu, u Finskoj primaš 70 odsto plate u narednih 12 do 18 meseci – priča Violeta.

Imigrantima pomoć ako uče finski

Ako vas je sve ovo zainteresovalo da oprobate sreću na severu, treba da znate i da strani građani koji se presele u Finsku i dobiju boravišnu dozvolu, dobijaju takođe pomoć od 570 eura mesečno, ukoliko uče finski.

– Ja sam išla na intenzivan kurs godinu i po dana i za to vreme dobijala pomoć – kaže Violeta i dodaje da su porezi u toj zemlji visoki, oko 50 odsto.

– Ali bar tamo znaš zašto plaćaš – zaključuje sagovornica lista Blic.

Izvor: 6yka.com