Britanska policija istražuje mogućnost da su pljačku trezora u centru Londona, koja se odigrala tokom Uskršnjeg vikenda, izveli pripadnici međunarodne kriminalne grupe “Pink panter”, porijeklom sa Balkana, objavili su danas britanski mediji.

Na snimcima nadzornih kamera, koje je juče objavio list “Dejli miror”, vidi se nekoliko muškaraca obučenih kao radnici, ali lica sakrivenih od kamera, kako ulaze i izlaze iz jedne zgrade u juvelirskoj četvrti Haton Garden, u kojoj su smješteni sefovi gdje većina lokalnih juvelira drži nakit.

Članovi bande, u fluorescentnim prslucima i kacigama, mirno su nosili vreće i gurali kante sa smećem u visoko obezbijeđenu zgradu u centru Londona, a nakon dvije noći posla su otišli sa sadržajem 72 sefa, čija se vrijednost procenjuje na čak 60 miliona funti.

List “Sandej Ekspres” navodi da su, prema izjavama svjedoka, samo nekoliko sati prije pljačke u četvrti Haton Garden viđeni sumnjivi muškarci iz istočne Evrope.

“Vidio sam dvojicu na motorima, dok su ostali bili u kombiju. Nekoliko minuta su pažljivo posmatrali zgradu sa sefovima. Mislim da su osmatrali zgradu planirajući pljačku. Nešto mi je tu bilo sumnjivo”, rekao je svjedok, inače juvelir.

Policajci su došli do velikog broja snimaka sa bezbjednosnih kamera, koji se trenutno analizuju, saopštio je Skotland jard.

Detektiv Pol Džonson, koji predvodi istragu, izjavio je: “Pljačkaši su bili veoma smjeli i u zgradu su tog vikenda ušli dva puta: prvi put u četvrtak, 2. aprila, u 20.19, da bi otišli sljedećeg jutra u 8.12, a vratili su se u subotu oko 22.17 i tamo boravili do 6.44 sljedećeg jutra”.

Pljačkaši su u ta dva navrata u zgradi sa sefovima otvorili 72 od ukupno 999 sefova.

Policija je priznala da je alarm u zgradi aktiviran malo poslije ponoći 3. aprila, na početku prazničnog vikanda, ali da niko nije poslat da provjeri, pa je krađa otkrivena tek u utorak.

Bivši šef odjeljenja za krađe u Skotland jardu Džon O’Konor rekao je za BBC da su lopovi djelovali kao profesionalci i dobro pripremljeni, a da je policija pokazala “krajnju nekompetentnost” ne odgovorivši na alarm.

Banda “Pink panter” se “proslavila” pošto su u Londonu 1993. iz jedne juvelirnice ukrali dijamante vredne 575.000 funti i zatim ih sakrili u kutijici sa kremom, poput kriminalaca iz filma “Povratak Pink pantera” iz 1974, podsjeća “Ekspres”.

Taj list navodi da su mnogi članovi bande Srbi i da imaju jake veze sa kriminalcima iz Hrvatske i Crne Gore, kao i da su odgovorni za više od 100 pljački širom Evrope, ali čak i u Dubaiju i Japanu.

Bivši detektiv Skotland jarda Džim Diki je izrazio uvjerenje da će istražioci pokušati da utvrde da li banda “Pink panter” ima veze sa pljačkom u Haton Gardenu.

“Mislim da su imali krticu u trezoru, pošto su znali plan zgrade i gdje da buše kako bi došli do dijamanata. Sa njima je u trezoru možda bio i stručnjak za procjenu koji su dijamanti i drugo drago kamenje najvrjedniji”, rekao je Diki.

S obzirom na vrijednost opljačkanog blaga, koja se procjenjuje na čak 60 miliona funti, ovo je jedna od najsmjelijih i najvećih pljački u novijoj britanskoj istoriji.

 

Izvor: Nezavisne novine