U područnom odjeljenju OŠ “Vuk Karadžić” Trebinje, koje se nalazi u Petrovom Polju, svake godine je sve manje učenika.

 

 

Problem predstavlja, između ostalog, i to što veliki broj roditelja upisuje djecu u gradske škole. Školska zgrada je u potpunosti renovirana, pa djeca imaju, možda, čak i bolje uslove za obrazovanje u odnosu na vršnjake iz gradskih škola.

Područnu školu u Petrovom Polju trenutno pohađa 85 djece. Pojava smanjenja broja đaka, koja je aktuelna i u mnogim gradskim sredinama, nije zaobišla ni ovu školu. U razredima sa predmetnom nastavom, najbrojnije je odjeljenje šestog razreda sa 14 učenika. Ipak, djeca postižu zavidne rezultate na takmičenjima.

Učenica devetog razreda Anastasija Škoro misli da čak imaju i bolje uslove nego njihovi drugari u gradu, jer nastavnici imaju više vremena da im objasne gradivo. Njeno mišljenje dijeli i Јovana Zelenković, ističući da su uslovi u kojima pohađaju nastavu veoma dobri.

 

Milana Babić, nastavnica srpskog jezika, kaže da treba podstaći rad područnih škola, jer u ovom dijelu Srpske ima mnogo porodica koje imaju po troje ili četvoro djece.

Ovo je jedina škola na području grada Trebinja, koju pohađaju djeca romske nacionalnosti, a trenutno ih je petoro. Iz lokalnog budžeta izdvajaju se sredstva za topli obrok, garderobu i nabavku udžbenika za ovu djecu.

Јedan od razloga zbog kojeg roditelji izbjegavaju da upisuju djecu u ovu područnu školu, jesu kombinovana odjeljenja u nižim razredima. Nadležni tvrde da se to ne odražava na kvalitet nastave, a iz kombinovanog rada je isključen prvi razred.

Direktor škole Mišo pešić, kaže da su zbognastave u kombinovanim odjeljenjima roditelji sumnjičavi, ali kako ističe, takvih odjeljenja nema mnogo i ona su dobro oragnizovana , jer su djeca po uzrast blizu.

Donacijom Vlade Španije škola je obnovljena 2005. godine. Napravljena je nova kotlovnica, promijenjen krov i namještaj. Nedostaje samo sala za održavanje nastave fizičkog vaspitanja. Uprkos tome, u narednu školsku godinu, biće upisana samo četiri prvačića.

Izvor: RTRS