I to su osobe koje najveći broj ljudi ima stalno u najbližem okruženju i koje obično uzimamo zdravo za gotovo, doživljavajući ih kroz jednu određenu ulogu koju imaju u našem životu. Ovih pet osoba angažuje sva naša osećanja, ali kad se ona pomešaju u krugu rezervisanom samo za odanost majci ili prijateljstvo, ili negodovanje u odnosu na pretpostavljenog, mi se zbunimo i dezorijentišemo. Upravo je to trenutak kada možemo da naučimo mnogo toga odjednom i da proširimo percepciju.

MAJKA

Majka je neprikosnovena figura u životu svakog deteta, ali koliko ćemo ostati dete u odnosu na majku, zavisi od toga koliko je majka bila u stanju da nas pusti ili koliko smo uspeli da se otmemo. Imaćemo mnogo više posla ako smo morali da se otimamo, jer ćemo se boriti sa ogorčenjem, a možda i sa mržnjom, koju ne bi trebalo da osećamo prema majci. Izborićemo se, ako smo pametni, jer to je jedna od bolnijih i vrednijih životnih lekcija. A izborili smo se kad posle svega shvatimo da volimo majku, zato što je tako prirodno. Deca vole svoje majke bezuslovno i obrnuto ne važi. Utoliko ćemo više ceniti majku koja je imala snage i mudrosti i dovoljno sopstvenog životnog zadovoljstva, da podstiče našu samostalnost, da nas ne guši brigom i ne ugrožava sebičnošću. Majke nisu svetice, one su osobe, koje upoznamo tek kad u sebi prestanemo da budemo dete.

UČITELJICA

Ili učitelj. Sledeća najvažnija osoba posle majke. Kad završite školovanje i osvrnete se na ono što ste naučili u obrazovnom sistemu, nećete moći da nabrojite ta bogatstva na prste jedne ruke. Tri, četiri upečatljiva nastavnika i profesora, koji su vam ulivali i znanje i poštovanje i učiteljica. Ako se kod učiteljice niste naučili vrednostima kolektiva, drugarstvu i gramatici, teško ćete u životu nadoknaditi te nedostatke.

NAJBOLJI PRIJATELJ

U bliskom prijateljstvu učite najveći deo onoga što ljubav jeste. Prihvatanje nekoga ko je različit od vas, ko vam nije nikakav rod i nemate prema njemu nikakvu obavezu – ko oplemenjuje i upotpunjava vaš život samim svojim postojanjem. Ako ste pametni, nećete izgubiti prijatelja zato što ste se u nekom periodu udaljili, ili se zbog nečega naljutili, ili vas je nečim povredio. Prijateljstvo nas uči kako se prevazilaze konflikti i kako se prihvataju različitosti. Sa prijateljima znamo na čemu smo i do koje mere možemo na njih da ih oslonimo, znamo kada treba da se pomerimo da ih ne opterećujemo, u čemu će nam pomoći bez zadrške, a za šta ne treba ni da ih pitamo. Prijateljstvo nas uči partnerstvu.

NAJBOLJI PRIJATELJ

Veoma važan izvor saznanja o sebi i životu. Neprijatelji iskušavaju i bruse našu sposobnost da zauzmemo stav, da smislimo strategiju i da se odbranimo. Da ne dozvolimo sebi da ostanemo naivni i da budemo žrtve lukavijih, spretnijih i nepoštenijih od nas. Da se osvestimo i razvijemo instinkte u onom pravcu koji nam se uopšte ne dopada, jer smo suviše lenji ili arogantni da bismo se udubljivali u nečiji način razmišljanja i funkcionisanja koji nama nije blizak, ili ga osuđujemo. Neprijatelji nas nauče da nije naše da bilo kome sudimo, nego da gledamo sebe najbolje što možemo.

ŠEF

Biti šef, glavni i odgovorni, gazda, znači biti izdvojen na svojoj poziciji. Dobri šefovi to znaju i okružuju se saradnicima od kojih očekuju ne samo lojalnost, nego i inventivnost, i savetnicima, koji će im ukazati na propuste, bez straha od šefove reakcije. Loši šefovi pokušavaju da se druže sa zaposlenima, ili uopšte i ne znaju ništa o njima. Dobar šef zna situaciju svakog svog radnika, slabe i jake strane, sposobnost, stručnost i polja na kojima je neko delotvorniji od nekog drugog i ume svakoga da angažuje tako da dobije maksimum. Dobrog šefa zaposleni cene, a lošeg se plaše. Sve su ovo veoma važna saznanja, jer jednom ćete sigurno negde nekome šefovati.