Primjeri monstruoznih zločina, kojima su brojni ratovi u ljudskoj istoriji obilovali, zasjenili su primjere solidarnosti, humanosti i hrabrosti koji su se takođe katkad dešavali na bojnim poljima. Sajt cracked.com podsjeća na neke od humanih činova sprovedenih usred užasnih ratova, a među njima je i neobična priča sa naših prostora, iz peroda građanskog rata koji se desio tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Izvor: 24sata.rs

 

1. Prijateljstvo koje rat nije mogao da uništi: Hasan Jusović spašava Aca Nenadića

Kada je JNA u maju 1992. godine, nakon pokušaja da zauzme Sarajevo, pretrpela žestoke gubitke u Dobrovoljačkoj ulici, među onima koji su preživeli masakr našao se i devetnaestogodišnji srpski vojnik Aco Nenadić. Njega i ostale preživele Bošnjačka vojska je sprovodila u zatvor, ali je Nenadića u masi vojnika prepoznao njegov nekadašnji prijatelj iz JNA Hasan Jusović, koji je sada bio u armiji Bosna i Hercegovine. Uprkos tome što je bio pripadnik zaraćene strane, Husović je izdejstvovao oslobađanje Nenadića, primio ga u svoj dom i krio, obezbedivši mu na kraju i bekstvo na srpsku teritoriju.

2. Američke trupe porazile SS-ovce uz pomoć Nemaca

U maju 1945. pred sam kraj Drugog svetskog rata, američki general Džon Li vršio je napad na utvrđenje u Austriji, u kojem su bili zarobljeni francuski oficiri. Dok se približavao utvrđenju, pred Lijevim nogama pojavila se čitava grupa nemačkih vojnika, pod zapovedništvom majora Jozefa Gangla. Amerikanci su uz pomoć ovih prebeglih nemačkih vojnika srušili poslednje ostatke Hitlerove vojske. Gangl i brojni članovi njegove jedinice poginuli su tokom tog napada.

3. Nacistički pilot odbija da uništi oštećeni američki avion i ubije  protivnika u njemu

Još jedan slučaj iz Drugog svetskog rata potvrđuje da je humanost moguće naći i u najužasnijim situacijama. Pilot američke vojne eskadrile Čarls Braun i drugi piloti iz njegove jedinice, napadnuti su 1943. godine iznad nemačkog tla, pretrpevši velika oštećenja u napadu. Dok je panično pokušavao da preuzme kontrolu nad avionom, Braun je kroz proz video da mu se približava neorijateljska letelica. Kada se već pomirio sa sudbinom, u kabini te letelice video je lice pilota Franca Štiglera, koji se sažalio nad njegovim bespomoćnim stanjem i ne samo što ga nije ubio, već ga je “ispratio” do Severnog mora, kako nemačke trupe sa zemlje ne bi mogle da dokrajče američkog pilota.

4. Rusko-nemački lov na vukove na frontu u Prvom svetskom ratu

Iako je Prvi svetski rat, a naročito okršaj Nemačke i Ruske vojske u reonu okp Minska, bio posebno krvav, u jednoj situaciji vojnici zaraćenih strana su sarađivali. Naime, tokom zime 1916/7 u reonu Minska najviše vojnika sa obe strane nije ginulo od metka, već nakon napada – vukova. Kako se vidi u svedočanstvima vojnika sa ovog fronta, vukovi sa kojima su se suočili bili su krupniji i izdržvljiviji od prosečnih, a prethodno su preživeli sve moguće taktike ubijanja: od trovanja do topovskih ofanziva. Zato su Rusi i Nemci sklopili provremeni mirovni sporazum, koji im je omogućio da zajedničkim snagama razbiju ofanzivu vukova…

5. Japanski ljubitelj američkog fudbala sačuvao prsten Amerikancu

Mario Toneli, nekadašnja zvezda američkog fudbala, našao se tokom Drugog svetskog rata u nezavidnoj poziciji: njega i njegove drugove iz jedinice zarobile su japanske trupe nakon bitke za Batan. Dok su desetine zarobljenih amerikanaca hodale ka zatovreničkom logoru, jedan japanski oficir zatražio je da mu Toneli da zlatni prsten, koji je američki vojnik dobio nakon što je diplomirao na Univerzitetu Notr Dam. Toneli je prvo odbio naredbu, ali su mu saborci sugerisali da će najverovatnije biti ubijen ako ne posluša, što je zatim on nevoljno učinio. Ipak, na opšte iznenađenje, prsten mu je ubrzo vraćen, nakon što ga je drugi japanski oficir, nekadašnji student istog univerziteta i veliki fan američkog fudbala, prepoznao i vratio mu dragocenost, koju je Toneli sačuvao do kraja rata (koji je preživeo).