Dobro spavate i zdravo se hranite, ali i dalje ste stalno bolesni? Možda će vas iznenaditi da se odgovor na pitanje zašto vam je imunitet oslabljen krije u nekim od sljedećih aktivnosti.

1. Ne jedete doručak

Već ste to sigurno čuli – doručak je najvažniji obrok u danu. Ali, doručak ne igra samo ulogu u podizanju energije i podsticanju metabolizma, već igra i veliku ulogu za opšte zdravlje. Preko 60 posto antitela koja se bore protiv infekcija nalaze se u crijevima, pa je izuzetno važno zadržati zdrav probavni sistem. Doručak je idealno vrijeme da se opskrbite probioticima, prijateljskim bakterijama koje povoljno utiču na želudac i probavni trakt.

2. Burno reagujete

Svi imamo trenutke kada mislimo da nam ništa ne ide od ruke. Ali ako izgubite živce svaki put kada vas nešto frustrira, to utiče na mnogo više toga od nivoa vašeg stresa. Povećani nivo kortizola povećava nivo šećera u krvi i smanjuje moć imunološkog sistema. Efekti takvih reakcija mogu da potraju i danima. Zato, kada vas sljedeći pot nešto iznervira, dubioko udahnite i pokušajte da se smirite. Biće to dobitna kombinacija na više nivoa.

3. Ne vježbate

Nećete se šetati u kupaćem kostimu cijele godinu, ali to ne znači da ne bi trebalo da vježbate. Vježbanje nije bitno samo zbog linije. Osim sagorijevanja kalorija, svakodnevna vježba jača imunološki sistem u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija. Vježbanje tjera bakterije iz pluća, što smanjuje mogućnost oboljenja. Osim toga, pomaže da antitela i bijele krvne ćelije bolje cirkulišu kroz tijelo i brže teraju potencijalne bolesti. Povećanje tjelesne temperature uslijed vježbanja pomaže u prevenciji razmnožavanja bakterija.

4. Zaražene površine

Vjerovatno koristite mobilni telefon više nego biste htjeli da priznate. A da li ste znali da je površina vašeg mobilnog prljavija od WC šolje? Površine na kojima se zadržavaju virusi najčešće su one koje najčešće dodirujemo. Prije nego što napustite kupatilo operete ruke, pa neka vam u naviku pređe i brisanje površina dezinfekcijsim maramicama. Pripazite na tastaturu, miševe, kvake, dječje igračke, daljinske upravljače, telefone…

5. Neplanirani međuobroci

Prije ručka ili večere svi operemo ruke, ali šta je s neplaniranim međuobrocima? Staviti nešto u usta prije nego što ste oprali ruke sasvim sigurno će pridoneti da nešto klica unesete u usta. Kontakt ruku s licem smatra se krivcem trećine svih uzroka gripa. Takođe, podsvjesno dodirivanje nosa ili usta može širiti klice. Zato, kada sljedeći put odlučite da podbočite glavu od dlan, razmislite opet.

 

Izvor: net.hr
Foto: Ljepota&zdravlje.ba