Autor romana “Himerina krv: Roman o Јovanu Dučiću” Slaviša Pavlović izjavio je da je veliki srpski pjesnik i diplomata bio razočaran u jugoslovensto, a da je to razočarenje naposljetku prešlo u prezir, naročito nakon stvaranja terorističkih grupa u Hrvatskoj i Makedoniji i poslije Јasenovca.

– Njegovo djelo “Vjerujem u Boga i u srpstvo” samim naslovom govori o njegovim uvjerenjima. U svojoj mladosti imao je priliku da se druži i viđa sa /Branislavom/ Nušićem, vojvodom /Vojislavom/ Tankosićem u čiju se četu prijavio kao dobrovoljac, vojvodom Vukom i drugim herojima Velikog rata čija je smrt za slobodu Srbije ukaljana ujedinjenjem sa “bivšim” neprijateljima – rekao je Pavlović za “Večernje novosti”.

On je ukazao da je Dučić bio vrijedan, harizmatičan i odličan organizator.

– Bez obzira na to što je zašao u osmu deceniju života kada je došao u Ameriku, Dučić je podigao srpsku dijasporu na noge, oživio Srpsku narodnu odbranu iz Čikaga, koju je prije njega vodio Mihajlo Pupin i brzo postao najznačajnija ličnost u SAD koja aktivno radi na pomoći srpskom narodu – rekao je Pavlović.

U romanu “Himerina krv: Roman o Јovanu Dučić”, koja je nastala analizom Dučićevih djela, dnevnika, onog što su drugi pisali i njemu i diplomatskih spisa, Pavlović je osvijetlio i Dučićev emotivni život.

Izvor: Srna