Patrijarh srpski Porfirije demantovao je večeras u izjavi za Tanjug pisanje pojedinih medija da sutra neće biti obavljeno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.

“Sutra ujutro, s božijom pomoći i molitvom za mir, svi arhijereji kreću u Cetinje da bi ustoličili vladiku Joanikija u tron mitropolita crnogorsko-primorskog”, rekao je patrijarh.

Poručio je da SPC nikada neće odustati od ustoličenja u cetinjskom manastiru.

Podsjetimo, Tanjug je ranije objavio da najavljeno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija neće biti održano sutra na Cetinju.

Do odlaganja je, kako je tada navedeno, došlo nakon što su predsjednik i potpredsjednik crnogorske vlade, Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, urgirali kod najviših predstavnika Srpske pravosdlavne crkve.

Da Vladika Joanikije neće biti ustoličen sutra na Cetinju, prenijele su i “Novosti”.

Prema informacijama pomenutog medija, patrijarh Porfirije i novi mitropolit podlegli su pritiscima premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića i potpredsjednika vlade Dritana Abazovića, koji su ih ubjeđivali da bi odlazak na Cetinje bio veliki rizik po bezbjednost za cijelu državu.

“Novosti” zaključuju da su tako iz ove traumatične situacije kao pobednici izašli crnogorski ekstremisti predvođeni predsjednikom Milom Đukanovićem, a SPC će po svemu sudeći odstupiti od drevnog obreda da se mitropoliti uvode u tron Petra Cetinjskog u gradu pod Lovćenom.

Izvor: Nezavisne