Поздравом “Мир Божји – Христос се роди” патријарх Српске православне цркве Иринеј честитао је предстојећи Божић по јулијанском календару православним вјерницима у Србији, у расејању и на Косову и Метохији, са позивом да живе у љубави и слози.

“Поздрављамо божићним поздравом сву нашу духовну децу у Отаџбини и расејању, и позивамо их да живе у међусобној братској љубави, у љубави Божића. Посебно се молимо за распето Косово и Метохију, нашу духовну и националну колијевку, коју је велики Његош назвао ‘грдним судилиштем'”, навео је Иринеј у Божићној посланици.

Према његовим ријечима, “док је Срба, биће и Косова!”, а “Косово је душа Србинова!”

“Зато ће Косово и Метохија бити и остати наша земља, јер су ту наша Голгота и наш Јерусалим”, поручио је Иринеј.

“Божић нам оснажује и враћа библијски благослов: ‘Рађајте се и множите и напуните земљу!’ Дај Боже, да овај благослов постане мјера живота српског народа и свих народа на земљи, јер би на тај начин пакао братоубиства и чедоморства био замењен рајским миром и пуноћом живота”, истакао је Иринеј.

“Нека од овог Божића оживи Србија и нека наше породице испуни радост и дечја игра”, навео је патријарх.

“У ове благословене божићне дане молимо се Господу, Цару мира да угаси непријатељства међу народима, да спасе људе Своје широм света и да буде милостив свима нама”, навео је Иринеј и додао да овај Божић “призове у заједницу и све оне који су се на било који начин одвојили од Цркве.”

 

Извор: Бета / РТС