Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je uoči Vaskrsa da je epidemija virusa korona opomena da ljudi treba da brinu o sebi i bližnjima, te napomenuo da ovo nije prvi put da se najveći pravoslavni praznik proslavlja na ovaj način.

“Nažalost, Beograd je dva puta bombardovan na najveći praznik. Prvi put su to učinili Nemci, drugi put saveznici i tada je platio cenu i podneo velike žrtve. Nadamo se da ovo neće dugo trajati. Kako nas uveravaju stručnjaci epidemiolozi i ostali, virus počinje lagano da slabi. Treba sve učiniti, sve što zavisi od nas da prihvatimo mere i da ih se pridržavamo”, rekao je patrijarh Irinej za “Blic”.

Patrijarh je poručio da narod treba da sluša, uvaži i primijeni preporuke stručnjaka u vrijeme pandemije virusa korona.

“Ovo nije po volji Božijoj, ali nije ni bez dopuštenja Božijeg da se malo čovek zamisli, pa vidi malo i svoj odnos i prema svetu i prema Bogu. Ovo je nešto što nije samo ljudsko, ima tu i drugih uticaja, duhovnih uticaja”, rekao je patrijarh.

Prema riječima patrijarha, ovo je vrijeme da se malo odvoji od moći i izuma koji su usmjereni protiv čoveka, da se razmišlja o sebi, svom životu na zemlji, o bližnjima.

Patrijarh Irinej je upozorio da danas ništa nije tako ugroženo i ubijeno kao porodica i da je zadatak kulture društva da je obnovi.

Kada je riječ o Kosmetu i o spekulacijama kako to pitanje može da se razriješi, patrijarh Irinej je rekao da su interesi velikih sila da se Srbija isključi sa Kosova i Metohije, ali da se Srpska pravoslavna crkva (SPC) uzda u svijest pametnih i dobrih ljudi, i u Stefana Dečanskog koji je u Dečanima, grobove arhiepiskopa pećkih, u one svetinje i svu onu krv koja je prolivena na Kosovu.

“Uzdamo se da će biti sačuvano”, rekao je patrijarh Irinej i naglasio da u duši, u svijesti i savjesti srpskog naroda Kosovo i Metohija neodvojivo, jer je tu početak svega što je vredno u istoriji i kulturi Srba.

U osvrtu na situaciju u Crnoj Gori, patrijarh Irinej je rekao da ni Turci nisu atakovali na crkvenu imovinu i srpske svetinje u Crnoj Gori kao tamošnja vlast danas, a da veliku zaslugu što se tamo obnovila SPC ima mitropolit Amfilohije.

“Njegovim dolaskom je nastao preobraz Crne Gore, pozitivna promena, vraćanje naroda Crkvi i veri, obnova hramova. Vratio se život monaški i sveštenički i danas je to jedna živa i aktivna crkva. Verovatno je i to nešto što smeta potomcima bivšeg režima”, rekao je patrijarh.

U osvrtu na odnose države i Crkve danas, patrijarh je rekao da je taj odnos onakav kakav treba da bude i da “blagodari Gospodu i onima koji su sada na vlasti”.

 

 

Izvor: Srna