Na spisku Zavoda za zapošljavanje, filijala u Bijeljini, oko 600 diplomiranih ekonomista čeka na posao. Jedan od razloga hiperprodukcije ovog kadra jeste postojanje čak deset ekonomskih fakulteta.

 

Dekan državnog ekonomskog fakulteta u Bijeljini Srđan Damjanović ističe da će pojava ovolikog broja privatnih fakulteta u posljednjih deset godina u Republici Srpskoj dovesti do haotičnog stanja u obrazovanju.
“Po mojim saznanjima, u Bijeljini postoji oko deset fakulteta na kojima studenti mogu da steknu diplomu ekonomiste. Polovini ovih fakulteta sjedište je u drugim gradovima Republike Srpske, a u Bijeljini rade u nekim lokalima koji uopšte nemaju uslove za nastavu”, kaže dekan Fakulteta poslovne ekonomije, Univerzitet Istočno Sarajevo, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U Bijeljini u kojoj živi oko 100.000 stanovnika, visokoškolske ustanove pohađa oko 6.000 studenata. Svake godine u ovaj grad dolaze i brucoši iz Brčkog, Bratunca, Srebrenice i nekih pograničnih gradova iz Srbije i Hrvatske.

Ekonomski analitičar Aleksa Milojević kaže da je obrazovanje u Republici Srpskoj odavno palo na niske grane. Prema njegovim riječima, postojanje deset fakulteta ekonomije jasno govori da sa jedne strane proizvodimo kadar koji neće imati gdje da radi, a sa druge strane gasimo sva preduzeća koja su mogla da daju impuls realnom sektoru koji je na izdisaju.

“Privatni fakulteti školuju ekonomiste koji već rade u javnom sektoru, tako da ne postoji prostor za ekonomiste sa državnih fakulteta da pokažu svoje znanje. Na jednom od bijeljinskih privatnih fakulteta čak 60 odsto studenata su oni koji rade u opštinskim firmama”, kaže Milojević.

Analitičar Aleksa Milojević predložio je Ministarstvu nauke i obrazovanja Republike Srpske da uvede svojevrstan prijemni ispit za ekonomiste koji žele da se zaposle u državnim firmama. Na taj način, ukoliko već ne može da se spriječi hiperprodukcija kadra, do izražaja bi bar mogli da dođu najbolji ekonomisti.

Na ovaj prijedlog Aleksa Milojević nije dobio odgovor, možda i zbog toga, kako kaže, što za licencu za otvaranje privatnog fakulteta Ministarstvo nauke i obrazovanje Republike Srpske dobija desetine hiljada maraka.

Dok se neko iz državnih institucija ozbiljnije ne pozabavi problemom velikog broja privatnih fakulteta, jedina adresa na koju će bijeljinski ekonomisti moći da se obrate biće Zavod za zapošljavanje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

 

Izvor: Radio Slobodna Evropa / 6yka.com