Kad se spoji želja da se obiđe svijet sa forom koju ti prodaju prijatelji iz Portugala, nastane kombi u kome imate sve, od kuhinje, do spavaće sobe.

A sa takvim domom, vaše dvorište jednog jutra je okean, sljedećeg gusta četinarska šuma ili gusto naseljeni grad, odnosno, šta god da zamislite.

Na takvu ideju – pravljenje “domobila” i putovanje istim odlučili su se upravo Strahinja Tanasković (30) i Anja Vuković (31) iz Beograda koji ovog puta idu do Skandinavije.

Ideja se rodila prošle godine, kada su na nekoliko dana pozajmili preuređeni kombi od prijatelja iz Portugalije.

“Kada smo prvo jutro, sa četkicama u zubima, otvorili zadnja vrata i osvijestili da je naše dvorište okean, shvatili smo da moramo imati jedno ovakvo vozilo u našim zivotima. Odmah smo se bacilli na posao, umjesto sanjarenja u nedogled. Bacili smo skicu “domobila” sačinjenu od fora koju smo pokupili sa neta i sopstvenih ideja o tome sta će nam sve trebati u našoj novoj kombi kući”, priča ovaj par.

Najbolji dio priče događa im se u momentu kada su tu ideju okačili na Instagram profil.

“Pitali smo ljude da nam preporuče majstora koji bi nam pomogao, a umjesto toga dobili smo Bingo života – čitavu plejadu careva koji su se ponudili da nam dobrovoljno pomognu da ostvarimo ovaj san. Stizale su poruke poput: “Ako treba nešto oko stolarije tu sam” i “Ljudi, ja mogu da vam našaram kombi drugarski” itd.

Uz pomoć jedne kompanije, kombi su čak uspjeli da pretvore u ogroman internet ruter sa “fadžilion” terabajta, napajan od strane solarnog sistema, da se nađe usput drugim putnicima u nevolji…

U njihovih 4,8 kvadrata sna, preselili su se prije nekoliko dana, sa idejom da u njemu žive nekoliko mjeseci putujući od Srbije do Skandinavije.

Zahvaljujući minijaturnom frižideru na solarnu energiju i plinskom rešou, koriste iste namirnice kao kod kuće.

“Evo na primjer, jutros smo za doručak imali kajganu sa svježe nabranim sremušom i sirom koji smo kupili u jednom porodičnom domaćinstvu na Staroj planini. E sad zbog manjeg prostora svi sudovi su manjih dimenzija, a većina stvari i namještaja je rasklopiva kako bi mogla da se ćušne pri kombinovanju mogućnosti prostora unutra. A najzanimljivije stvari koje smo nabavili su portabl wc, hiper brzo suseći peškiri i baterijska lampa na kurblu”, otkriva muški član ove posade.

Ranije, dok su išli kolima, uvijek je bilo mjesta za po neko veslo, kamen sa neke plaže, slova sa starih reklama ili neki drugi suvenir, pa se brinu da će sad kad imaju kombi morati i prikolicu da vuku da bi smjestili sve drangulije.

TRASA DO SKANDINAVIJE

Prvo planiraju da obiđu dio Balkana, putujući prema grubo osmišljenoj ruti. Početna stanica je obala Dunava, blizu Velikog Gradišta.

“Čim popijemo kafu, palimo motor i krećemo ka Đerdapu, pa zatim Staroj Planini, dok ne obiđemo sve na našoj ruti ka Makedoniji. A kakav je život 24 sata u 4,8 kvadrata možete pratiti na našem Instagram ili FB profilu. Na sajt uskoro izbacujemo detaljno uradi sam uputstvo sa budžetom i listom za nabavku za sve one koji posle čitanja ovog teksta budu rekli: “Džaba sam se rodio ako ovo ne probam””, priča Strahinja.

Za razliku od prošle godine kada su na put krenuli sa svim parama koje su istresli iz džepova, ove godine, kažu, nemaju štek, već im novac stiže svakog mjeseca od poslova koje rade.

“A ako nekad zafali, dogovorili smo se da ćemo praviti palačinke iz kombija, na javnim skupovima, dok nas ne otjeraju komunalci”, navodi par.

Ideja je da naprave krug od Srbije do Skandinavije. Krenuli su prije nedelju dana, obilaze dio Balkana. Zatim iz Grčke, nastavljaju Mediteranom, pa se preko Engleske penju do sjeverne Evrope.

“Mada, ako nas neko pozove da svratimo na svjetsko prvenstvo u jodlovanju na Dolomitima, nećemo se libiti da rutu malo i izmijenimo.”

Naravno, sve to ne bi mogli da imaju klasične poslove.

“Prije dva mjeseca smo proslavili godinu dana otkako nismo na teretu republičkog Fonda za penziono i socijalno osiguranje. Tada smo igrom slučaja, postali mala kreativna agencija u pokretu i radimo poslove koji nas ne vezuju fizički za kancelariju tj. Srbiju. Zato možemo da putujemo, ali često se dešava da, recimo, nedeljom uveče odradimo cijelu smjenu.

Untitled1

NEDOSTAJE IM JOŠ VEŠ MAŠINA

Nedostaje im jedino veš mašina pošto u kombiju imaju čak i WC, a čim otopli planiraju da instaliraju portabl kamperski tuš.

“Napunite ga vodom i zakačite za zadnja vrata kombija, pa se lijepo tuširate u nekoj borovoj šumi ili na plaži. Do tada, dovijamo se uz pomoć dobre volje vlasnika hostela, pansiona, smještaja koji su za male pare uvijek spremni da nam daju da se tušnemo, pogotovo što im nije špic sezone”, ispričali su.

Kad se uputite na takve putešestvije, onda je za očekivati da na svašta i naletite. I prema njima su mnogi mještani bili srdačni, ali bilo je i onih “šaljivih” susreta.

“Parkirali smo se u u jednom selu blizu Zaječara da prespavamo i opskrbimo se ujutru vinom iz malih porodičnih vinarija vinogradara. Bilo je veče i svratili smo do jedinog STR-a gdje je zasjedalo oko 15 lokalaca, takozvano “ministarstvo tuđih poslova”. Ubacili su nas u mašinu i htjeli malo dobronamjerno da nas zezaju, pa je kolovođa klana pokušao Strahinji da podvali mačiju hranu kao autohtoni specijalitet iz tih krajeva. Možda bi i uspio da nemamo mačku kod kuće i da nije bio toliko pijan”,prisjeća se Anja.

 

Izvor: ATV