Zdravko Čolić, Đorđe Balašević, Ismeta Krvavac, Bijelo Dugme, Lepa Brena, Doris Dragović, Miroslav Ilić, Meri Cetinić, samo su neka od popularnih estradnih imena koja su u vrijeme bivše zajedničke države imala čast da “dobiju” tekst sa rodoljubivim sadržajem, a rijetki od njih su imali i privilegiju da pjevaju pred bivšim doživotnim predsjednikom “svih naroda i narodnosti”, Josipom Brozom Titom. Neki od njih se rado sjećaju ovog perioda i ne kriju ga u svojim biografijama, drugi ipak ne.

Nema stanovnika ove države koji nije znao stihove ovih pjesama kojima se veličalo bratstvo i jedinstvo, slobodarski duh i tradicija jugoslovenskih naroda, a učenici su u prvim školskim danima učili pjesme tipa:

” Od Vardara pa do Triglava
  od Đerdapa pa do Jadrana
  kao niska sjajnog đerdana
  Svetlim suncem obasjana
  Ponosito sred Balkana
 Jugoslavijo, Jugoslavijo” …

Svake godine 25. maja, kada se slavio “Dan mladosti” i obilježavao rođendan predsjednika Tita, u Beogradu se održavao popularni slet gdje su čast da nastupe u muzičkom dijelu programa imali samo odabrani … a ovakvu čast teško je uporediti sa nečim današnjim.

Bilo kako bilo, danas dvadeset i koju godinu od izbijanja ratova koji su rasparčali ovu veliku zemlju, rijetki su stanovnici novonastalih država koji pamte ovo vrijeme, a koji ne tvrde isto: “Bilo nam je lijepo onda, živilo se mnogo bolje nego danas.”

Prisjetimo se nekih od rodoljubivih hitova bivše države:

Zdravko Čolić – Druže Tito mi ti se kunemo

Đorđe Balašević – Računajte na nas

Himna – Hej Sloveni

Lepa Brena i Miroslav Ilić – Živela Jugoslavija

Jugosloveni – Jugosloveni

Doris Dragović – Hej, Jugosloveni

Ismeta Krvavac – Zemljo moja

http://www.youtube.com/watch?v=gEUBKBuHZ4c

Ladarice – Od Vardara pa do Triglava

Bijelo Dugme – Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo

 

Bojan S., Hercegovina Promo,  2. mart 2014.