Vlasnike vozila u BiH narednih dana obradovaće promjene cjenovnika na benzinskim pumpama, jer će doći do pojeftinjenja goriva.

 

Iako cijene naftnih derivata neće mnogo potonuti, svako pojeftinjenje značajno je za ovdašnje siromašne kućne budžete.

Drago Đukić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS, podsjeća da su u RS niže cijene goriva u poređenju s cjenovnicima u brojnim državama, ali da je, ipak, za očekivati da ovdje naftni derivati dodatno pojeftine.

“Ta korekcija zavisi od svakog distributera pojedinačno, jer kod nas je i dalje na snazi slobodno formiranje cijena. Koliko će svaki od njih da pojeftini gorivo, zavisi od njihove poslovne politike, ali i trenutnih količina kojima raspolažu”, naveo je Đukić.

Prema njegovim riječima, očekuje se da će do pojeftinjenja doći u narednih nekoliko dana.

“Kod nas su sada najniže cijene u poređenju s Italijom, Austrijom, Grčkom, Makedonijom, Slovenijom, Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom,  Bugarskom, Turskom, Mađarskom. To je interesantan podatak za naše ljude koji putuju, pa im je ova informacija korisna”, kazao je Đukić.

Na benzinskim pumpama u RS gorivo, u većini slučajeva, košta između 1,90 i 2,10 KM, dok je u Federaciji BiH nešto skuplje, ali će i u FBiH doći do pojeftinjenja, s tim što su na nekim prodajnim mjestima “rezovi” već primjetni.

Iz Federalnog ministarstva trgovine potvrdili su danas da im uveliko pristižu zahtjevi za smanjenje cijena goriva i da pojeftinjenje iznosi po pet feninga po litri.

“Skoro sve pumpe su poslale zahtjeve za smanjenje cijena goriva. Oni koji su to ranije uradili već gorivo prodaju po njižoj cijeni”, navela je Lela Glibo, šef Odsjeka za analizu, cijene i razvoj tržišta u Ministarstvu trgovine FBiH.

Cijene nafte su danas potonule i na globalnom novou, i to u svjetlu pada prerađivačke aktivnosti u Kini, najvećeg svjetskog potrošača energenata, s tim što su dodatni pritisak za “rezanje” cjenovnika izvršili i snažan dolar, kao i znaci povećanja proizvodnje nafte u SAD.

Tako je američka “laka” nafta za septembarsku isporuku na Njujorškoj berzi pojeftinila za 20 centi i iznosi 47,94 dolara po barelu, dok je nafta tipa “brent” za septembarsku isporuku u Londonu pojeftinila osam centi, pa joj je cijena 54,54 dolara.

“Jačanje dolara, slabi podaci iz prerađivačkog sektora Kine i rast proizvodnje nafte u SAD dodatno su zabrinuli igrače na tržištu nafte”, pojasnio je Sanjev Gupta, predsjednik Sektora za naftu i gas u Aziji i Pacifiku kompanije EY.

Izvor: Nezavisne novine