OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nakon objavljenih rezultata izlaznih anketa u 21 sat Državno izborno povjereništvo Hrvatske objavilo je i prve rezultate koji su potvrdili veliki rast novih političkih opcija te pad “starih” političkih platformi koje egzistiraju u ovoj državi.

Prvi preliminarni rezultati u Zagrebu pokazali su kako je kandidat političke platforme “Možemo!” Tomislav Tomašević osvojio više od 40 posto glasova u prvom krugu izbora što mu daje jasnu prednost uoči drugog kruga izbora koji bi se trebao održati 30. maja ove godine.

Relativno nova ljevičarsko-ekološka platforma “Možemo” i kandidat Tomašević, tako su ostvarili izuzetno dobar rezultat u odnosu na opcije koje su duži period dominirale u Zagrebu. To se prije svega odnosi na političku opciju “365 Stranka rada i solidarnosti” čija je kandidatkinja Jelena Pavičić Vukičević ostvarila nešto više od 16 posto glasova nakon prvih preliminarnih rezultata.

Tomislav Tomašević (Možemo) vodi u Zagrebu (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Tomislav Tomašević (Možemo) vodi u Zagrebu (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

“Stare” političke opcije poput HDZ-a i SDP-a takođe su zabilježile pad, a njihovi kandidati Davor Filipović (HDZ) i Joško Klisović neće ući u drugi krug glasanja za gradonačelničku funkciju glavnog grada Hrvatske.

Da su spremni za promjene pokazali su i stanovnici Splita koji je do sada slovio za grad u kojem tradicionalno preovladava HDZ. Prema preliminarnim rezultatima, pobjedu u prvom krugu glasanja će odnijeti kandidat stranke Centar Ivica Puljak koji trenutno broji 29 posto glasova što predstavlja uvjerljivo vodstvo u prvom krugu u odnosu na HDZ-ovog kandidata Vice Mehanovića.

Ivica Puljak (Centar) vodi u Splitu (Foto: Facebook)
Ivica Puljak (Centar) vodi u Splitu (Foto: Facebook)

S druge strane, nekadašnji gradonačelnik Splita Željko Kerum koji je nakon prethodnih izbora 2017. godine brojao 30 posto glasova, sada ima gotovo duplo manje. Pad je doživio i SDP čiji kandidat Ante Franić osvojio oko 8 posto glasova.

Dubrovnik

Gradonačelnički kandidat HDZ-a Mato Franković trenutno ima 35,9 posto glasova, prema podacima te stranke. Zahvalio se građanima na povjerenju jer ima pet hiljada glasova više od protivkandidata, piše Dubrovački dnevnik. Iza njega su Pero VIćan i nekadašnji prvi čovjek grada Andro Vlahušić.

Ako zaista mu protivkandidat u drugom krugu bude Vićan, Franković je izjavio večeras da očekuje “fer, dostojanstvenu, poštenu i otvorenu kampanju”. I HDZ-ov kandidat za Dubrovačko-neretvanskog župana Nikola Dobroslavić vodi sa oko 40 odsto osvojenih glasova.

Dubrovački glasači su tako u prvom krugu dali podršku aktuelnoj administraciji, i time pokazali drugačiji stav od velikih hrvatskih gradova gdje su građani uglavnom glasali za promjene.

Foto: Dubrovački dnevnik

Rijeka (ne) ostaje crvena

Osim Splita i Zagreba, najveću pažnju u izbornoj noći svakako da privlače Rijeka i Osijek. U ovom trenutku, čini se kako su građani Rijeke i dalje ostali vjerni SDP-u čiji kandidat Marko Filipović u ovom trenutku ima oko 30 posto osvojenih glasova.

Je li Marko Filipović (SDP) novi gradonačelnik Rijeke?
Je li Marko Filipović (SDP) novi gradonačelnik Rijeke?

Međutim, u drugi krug će se najvjerovatnije plasirati i kandidat Nezavisne liste Davor Štimac koji svakako u drugom krugu ima određene šanse da ugrozi vladavinu SDP-a u ovom gradu Primorsko-goranske županije.

Na kraju, čini se kako je osim Zagreba u ovom trenutku situacija najjasnija u Osijeku gdje je kandidat HDZ-a i koalicionih partnera Ivan Radić osvojio 40 posto glasova što je znatno više od drugoplasiranog Berislava Mlinarevića (Domovinski pokret i MOST) koji ima 20 posto osvojenih glasova.

Ivan Radić (HDZ) odnosi pobjedu u Osijeku
Ivan Radić (HDZ) odnosi pobjedu u Osijeku

Iako preliminarni rezultati ne moraju predstavljati i konačni poredak, evidentno je da se u ovom trenutku oni podudaraju sa izlaznim anketama koje su mediji i statističke agencije u Hrvatskoj objavili u 19 sati nakon zatvaranja birališta.

Lokalnu vlast za iduće četiri godine danas je imalo priliku birati tri miliona i 600 hiljada birača u Hrvatskoj, a to su mogli učiniti na 6.572 biračka mjesta.

Birači su u nedjelju odlučivali ko će ih zastupati u 425 opštinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Birali su i svoje opštinske načelnike, gradonačelnike i župane, te njihove zamjenika iz redova nacionalnih manjina i reda hrvatskog naroda u opštinama gdje su Hrvati manjina.

Drugi krug izbora koji će donijeti i konačnu odluku o tome ko će preuzeti lidersku poziciju u gradovima Hrvatske bit će održan 30. maja.

 

Izvor: Klix.ba / Dubrovački dnevnik