Crna Gora nalazi se na 74. mjestu na listi ekoloških zemalja svijeta, prema Indeksu ekoloških performansi (EPI), saopšteno je iz podgoričkog Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

“Ovogodišnji rezultati pokazuju da se Crna Gora, kao ekološka država po ustavu, ne nalazi na zavidnom putu. Samo prije četiri godine nalazila se na 47. mjestu, što je i tada bilo obeshrabrujuće”, naveli su iz te nevladine organizacije.

U saopštenju se dodaje da su Slovenija, Hrvatska, Srbija i Albanija ispred Crne Gore, što nije bio slučaj prethodnih godina.

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica naveli su da su ovaj sistem rangiranja razvili univerziteti Jejl i Kolumbija u saradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom s ciljem da mjeri ekološku i ekosistemsku vitalnost svake države. “Na ovoj listi Crna Gora je na čak 74. mjestu, dok je Slovenija na 18. Hrvatska na 34. mjestu, Srbija na 45. i Albanija na 62. mjestu”, ukazali su iz Centra i dodali da je prvo mjesto ekološke države zauzela Danska, slijedi Luksemburg, dok je na trećem mjestu Švajcarska.

 

 

 

Izvor: Srna