Zbog straha od moguće zaraze virusom korona stanovnici Republike Srpske zaziru od odlaska u bolnice, na preglede i operativne zahvate odgađaju do posljednjeg pa veoma često dolaze kada je bolest već uznapredovala, što otežava i liječenje i oporavak.

Prvi slučaj zaraze virusom korona u Srpskoj zabilježen je prije skoro pola godine i od toga dana zdravstvene ustanove su promijenile režim rada, prilagodivši sve svoje kapacitete novonastaloj situaciji da bi što uspješnije prevazišli problem i uspješno odgovorili svim izazovima.

Direktor Bolnice u Zvorniku Ivan Popović rekao je za “Glas Srpske” da se ova zdravstvena ustanova vraća postepeno u normalan režim rada, ali da izgleda kao da stanovnici “odgađaju” sve druge bolesti.

– Dešava se da i oni koji je odavno trebalo da dođu na preglede samoinicijativno odgađaju posjete ljekaru, zbog čega dolaze u zapuštenom stanju, bukvalno čekaju do posljednjeg, što otežava liječenje, a i oporavak mnogo sporije teče – rekao je Popović.

Dodao je da zabrinjava to što pacijenti sami sebi koriguju terapije.

– Istina je da smo svi apelovali da se što manje dolazi u bolnice da bismo izbjegli eskalaciju epidemiološke situacije, ali postoje oni koji moraju i treba da se jave ljekarima te da ne odgađaju procedure koje su neophodne – istakao je Popović.

S obzirom na to da je epidemiološka situacija stabilna na području prijedorske regije, direktor Bolnice “Dr Mladen Stojanović” Mirko Sovilj rekao je da se danas vraćaju na organizaciju dežurstava i rad kao u redovnom stanju.

– I u vrijeme korone hirurški program za onkološke pacijente nismo nikako prekidali, kao ni hitna stanja. U posljednjih mjesec dogovorili smo se da završavamo dnevno po dvije operacije iz hladnog programa – rekao je Sovilj. Kazao je da je bilo očekivano da mnogi zbog straha izbjegavaju odlaske ljekaru i odgađaju sve ono što nije hitno.

– Sigurno da ima pacijenata koji zbog bojazni da će se zaraziti nisu na vrijeme došli na kontrolu ili su odgodili neke preglede – dodao je Sovilj.

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS rade sa 70 odsto kapaciteta, a prioritet imaju onkološki pacijenti.

– U Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju operativne zahvate izvodimo svaki dan u jednoj operacionoj sali, jedan dan u dvije sale, što čini 60 odsto kapaciteta u odnosu na period prije epidemije. Dva dana u sedmici u drugoj smjeni izvodimo i hladne benigne operacije hernije i žučne kese, što čini 40 odsto kapaciteta u odnosu na prije epidemije – naveli su u UKC-u i dodali da je vrijeme čekanja na operacije maligne patologije oko 15 dana, dok su za operacije benigne patologije liste čekanja duže, u zavisnosti od vrste operacije.

Navode da su u Klinici za ortopediju i traumatologiju tokom pandemije rađeni operativni zahvati prvog reda hitnosti, odnosno prelomi koštano-zglobnog sistema, a postepeno su uvođeni i operativni zahvati tumora. U Klinici za urologiju izvode hitne operativne zahvate, kao i operativne zahvate kod pacijenata sa malignim oboljenjima, dok u Službi za torakalnu hirurgiju operativni program izvode bez zastoja i čekanja pacijenata kada su u pitanju sve operacije hladnog programa.

 Trijaža

U bolnicama kažu da trijažni punktovi i dalje ostaju ispred ustanova.

– Ne popunjavamo anketni listić već samo provjeravamo anketni listić sa kojim pacijenti dolaze iz porodične ambulante. Mjerimo temperaturu, na ulazu provjeravamo uputnice i usmjeravamo pacijente. Vodimo računa o satnici naručivanja da bismo izbjegli gužve – rekao je Mirko Sovilj.

Izvor: Glas Srpske