Od ranije je poznato da je izbornu trku za načelnika Gacka dobio kandidat SNSD-a Ognjen Milinković. On je sa osvojenih 711 glasova više porazio dugogodišnjeg prvog čovjeka ove opštine Milana Radmilovića. U procentima je odnos, prema zvaničnim podacima CIK BiH, bio 55,77% na prema 44,23% u korist Milinkovića.

Za 19 odborničkih mandata borilo se 13 lista kandidata, a u lokalnu skupštinu ući će sedam stanaka.

Najveći broj glasova osvojio je Savez nezavisnih demokrata Milorad Dodik /SNSD/ – 1.844 (ili 29,76%) , što je ovoj stranci donijelo šest mandata. Prema broju ličnih glasova to su:

 1. Srđan Milović
 2. Vasilije Lažetić
 3. Branko Šojić
 4. Petar Marković
 5. Siniša Šuković
 6. Miroslav Lojović

Drugi po broju glasova je SDS (1.677 ili 27,06%), a i ova stranka će u lokalnim skupštinskim klupama imati šest odbornika. Najveće povjerenje na listi SDS osvojili su:

 1. Vukota Govedarica
 2. Blagoje Tepavčević
 3. Vera Tepavčević
 4. Jelica Bjeković
 5. Savo Starović
 6. Miroslav Vuković

Partija demokratskog progresa /PDP/ sa 540 osvojenih glasova (8,71%) je treća po snazi politička opcija u Gacku. Mandate ispred ove stranke izborili su Radoica Antunović i Milan Gutović. Dva odbornička mandata imaće i Socijalistička partija Srpske /SPS/, koja je osvojila 477 glasova. Predstavljaće je Siniša Mandić i Saša Škiljević.

Po jednog odbornika u SO Gacko imaće Demokratski narodni savez (Miloš Šolaja), DEMOS (Miloš Tepavčević) i Prva Srpska demokrtatska stranka (Rajko Papović).

Biće zanimljivo viditi kako će novi načelnik Gacka okupiti skupštinsku većinu, s obzirom na aktuelne političke turbulencije u Republici Srpskoj. S obzirom na istupanje DNS-a iz republičke vladajuće koalicije, te protjerivanje Socijalističke partije Srpske iz iste, koju prati smjena njihovih kadrova i u Hercegovini, statistički Milinkoviću po partijskoj pripadnosti nedostaje odbornika za većinu. Aktuelna vladajuća koalicija u RS u novom sazivu Skupštine opštine Gacko ima svega osam od 19 odbornika, računajući tu uz SNSD, DEMOS i Prvu SDS.

Ukoliko pak lokalni kadrovi SPS-a i DNS-a podrže Milinkovića, on će imati većinu od 11 odbornika.

Ostaje da se vidi poslije konstituisanja skupštine da li će i u ovoj opštini, kao i u Bileći, novi načelnik okupiti dovoljan broj “ruku” da u naredne četiri godine upravlja gatačkom opštinom.

Kuriozitet za Gacko je da će u novom sazivu lokalnog parlamenta sjediti čak troje Tepavčevića.

 

HP, decembar 2020.