Nakon dvije godine proizvodnje i prodaje piva u Trebinju, Oz Craft Pivo odlučilo je da proširi svoj biznis otvaranjem kafe-paba u samom srcu Starog grada. Ovaj kafe ponudiće svojim gostima pažljivo odabrane proizvode malih proizvođača sa prostora cijele BiH. Kao što je to slučaj sa Oz pivarom, i u kafiću će akcenat biti na kvalitetu samih proizvoda, pružajući istovremeno ugodan ambijent za sve goste.

“Oz je malo preduzeće u privatnom vlasništvu, te stoga podržavamo druga mala preduzeća na lokalnom nivou kad god je to moguće. Upravo zato će broj proizvoda biti ograničen i na listi se neće naći brendovi koji se često sreću u drugim kafićima u gradu. Verujemo da novac treba da ostane u rukama građana BiH, zbog čega ćemo uzeti u obzir sve prijedloge različitih proizvoda. Mi nemamo ugovore sa velikim kompanijama, te smo slobodni da prihvatimo svaki proizvod za koji smatramo da ispunjava vrijednosti koje i sami promovišemo. Podržavamo domaće, jedinstvene i prije svega kvalitetne proizvode”, rekao je Endrju.

Novi kafe, pod nazivom “The Brick”, nalaziće se na putu između dvije džamije u Starom gradu, na lokaciji nekadašnje „Pivnice Humsko”. Naziv kafea je simboličan i predstavlja stazu (od žute cigle) kojom koračamo do svojih ciljeva, po analogiji sa filmom „Čarobnjak iz Oza”. Zamisao je da ovaj kafe predstavlja mjesto na toj stazi gdje je moguće zaustaviti se i uživati u vremenu provedenom sa prijateljima. Kako bismo bili sigurni da svi gosti imaju mogućnost da uživaju u kvalitetu prozvoda ponuđenih u kafeu, ovaj kafe biće prvo mjesto u Trebinju gdje će u unutrašnjosti kafea biti zabranjeno pušenje. Odabrana Oz Craft piva i dalje će biti dostupna u Porto Galu, Bijelim Platanima (tokom ljetnje sezone), kao i drugim kafićima u Trebinju i Mostaru.

Pored selekcije od više od šest vrsta Oz piva, na meniju će se naći i posebno pržena kafa pribavljena od „Ćejf Roasters”, čajevi „Fanz and Sophie”, rakija iz „Monogram” destilerije, kao i lokalna vina, loza i sokovi. Kikiriki i kokice će biti ponuđeni kao besplatna varijanta grickalica. Više informacija o samim proizvodima možete naći pri dnu članka.

Krajem septembra 2017. hemijski inženjer iz Amerike, koji je prethodno proveo 20 mjeseci vozeći bicikl po svijetu, riješio je da se vrati u grad koji mu se na tom putovanju najviše dopao i počeo da razmišlja kako da u njemu i ostane. Nedostatak lokalnih pivara bio je povod da svoje desetogodišnje iskustvo u pravljenju piva usmjeri na razvijanje nove branše u gradu. Firma je osnovana već početkom oktobra iste godine, nakon razgovora sa brojnim pivarima koji su postavili temelje BiH industrije zanatskog piva. Paralelno su tekli i radovi na dizajnu, gradnji i instaliranju opreme, sa ciljem da pivara počne sa radom u januaru 2018. godine.

 

Firma je zvanično registrovana u aprilu 2018., a probna testiranja otpočela su u avgustu 2018. godine. U 2019. Oz zanatsko pivo našlo se na točilicama brojnih restorana i kafića, kao što su Bijeli Platani, Porto Galo, Poeta, Pivnica Humsko, Drijen, Hostel Polako, Craft Beer Garden Ima i Može u Mostaru. Oz pivo je takođe bio zvanični sponzor Balkanskog prvenstva u biciklizmu 2019. koje je održano u Trebinju.

Pored otvaranja kafea, Oz ima i druge planove za 2020. Dvije pivare iz Norveške i Francuske posjetile su Oz pivaru prošle godine i predložile Endrjuu da učestvuje u pravljenju specijalnog piva koje će biti predstavljeno lokalnom stanovništvu u Norveškoj i Francuskoj. Endrju trenutno planira ova putovanja i nada se da će uspjeti da napravi isto pivo u Francuskoj, Norveškoj i Trebinju, a realizacija ovog projekta biće proslavljena žurkama širom Evrope krajem 2020. godine.

U kafeu će svake nedjelje biti organizovana razna dešavanja, uključujući degustacije za grupe, svirke, ali i kvizovi, društvene igre (dostupne u svakom trenutku), kao i dešavanja fokusirana na posluživanje limitirane ponude piva, odnosno ekskluzivnih piva.

Takođe će biti dostupne i utičnice za sve one koji bi želeli da rade na svom laptopu ili da napune svoje telefone dok uživaju u napicima.

Što se tiče organizovanih degustacija piva za grupe, fokus će biti na učenju prepoznavanja ukusa i karakteristika koje ukazuju na kvalitet proizvoda, ali i o pojedinačnim vrstama piva koja će u kafeu biti prisutna tokom cijele godine. Ovakva dešavanja biće prilika za goste da svojim utiscima i povratnim informacijama učestvuju u stvaranju jedinstvenog Oz piva za stanovnike Trebinja.

Mještani će takođe imati priliku da se prijave za „program lojalnosti kupaca”, zahvaljujući kojem će za 10 kupljenih piva dobiti jedno besplatno.

Na meniju će se naći isključivo zanatska piva iz Oz pivare, ali i piva drugih zanatskih pivara u BiH. Meni će se mijenjati više puta godišnje, ali će na točilicama uvijek biti 6-8 različitih vrsta, kako bi svako mogao da nađe pivo za sebe. Na usluzi će se naći i aparat za flaširanje piva za sve one koji bi želeli da u pivu uživaju kod kuće ili da ga nekome poklone.

“Kad uđete u “zemlju Oza” vjerovatno ćete primjetiti male razlike u načinu na koji radimo stvari. To su sve detalji koji obezbeđuju konstantan kvalitet proizvoda”, kaže Endrju.

Meni za veče otvaranja:

  • Munich Helles Lager (proljeće)
  • American Wheat beer (tokom cijele godine)
  • DunkAle (tokom cijele godine)
  • French Saison (proljeće i ljeto)
  • DDH IPA (proljeće i ljeto)
  • Stout (Milk Stout tokom proljeća)

Kafa je posebno odabrana sa pojedinačnih farmi u Centralnoj Americi, Južnoj Americi i Africi i pažljivo pržena od strane prve specijalizovane pržionice kafe u BiH „Ćejf Roasters”. Vegani i oni kojima je potrebna posna varijanta imaće na raspolaganju posebne vrste kafa.

U ponudi će biti domaće vino i loza iz Trebinja, dok će ostatak ponude činiti rakije iz destilerije „Monogram” koja u svom asortimanu nudi razne voćne rakije. „Franz and Sophie” brend čajeva, koji će biti zastupljen u kafeu, nudi kvalitetne čajeve iz cijelog sveta.

Sokovi će, isto kao i vino, biti nabavljani od malih lokalnih proizvođača.

Veliko otvaranje kafea planirano je krajem marta ili početkom aprila. Pratite ih na fejsbuku, instagramu ili na njihovoj web stranici da saznate najnovije vijesti o otvaranju, dešavanjima i vrstama piva koja su trenutno na točilici.

www.ozcraftpivo.com

/sponzorisana objava/

HP, mart 2020.