Naučnici američke svemirske agencije NASA potvrdili su juče da su pronašli dosad Zemlju najsličniju planetu koja se može smatrati starijim i većim bratom naše planete.

 

U okviru misije Kepler, pronađena je planeta veličine približne Zemljinoj u “nastanjivoj zoni” koja je u orbiti oko zvezde slične Suncu.

Planeta Kepler-452b je dosad najmanja pronađena planete koja se nalazi u nastanjivoj zoni. Ona ima za 60 odsto veći prečnik od Zemlje. Mada njenu masa i sastav tek treba da odrediti, prethodna istaživanja ukazuju da postoje dobre šanse da je stenovita.

 

“To otkriće i pronaleženje 11 drugih novih malih planeta kandidata u nastanjivoj zoni predstavlja još jedan značajan korak u pokušaju pronalaženja druge ‘Zemlje'”, saopštila je NASA.

 

S novom planetom sada je potvrđeno postojanje 1.300 planeta u nastanjivoj zoni, navodi NASA koja svemirskim teleskopom Kepler traga za drugim zemljama.

 

Mada je Kepler-452b veći od Zemlje, njegova revolucija od 385 dana je tek za pet odsto veća. Ta planete je pet odsto dalje od zvezde Kepler-452 nego Zemlja od Sunca. Ta zvijezda je stara šest milijardi godina, odnosno 1,5 milijardi godina starija od Sunca, ima istu temperaturu, ali 10 odsto veći prečnik i 20 odsto je sjetlija.

 

“Možemo smatrati Kepler-452b starijim, većim rođakom Zemlje”, rekao je Džon Dženkins iz NASA, dodajući da ta planeta može pomoći u razumevanju evolucije Zemlje.

 

Zvezda Kepler-452 nalazi se na udaljenosti od 1.400 svjetlosnih godina u sazvežđu Labud.

 

 

Izvor: blic.rs