FORREST GUMP najbolji je filmski lik svih vremena, barem sudeći prema više od 1,1 miliona glasova ljubitelja filma koji su učestvovali u anketi portala Ranker.com.

 

Lista portala koji voli rangirati stvari uključuje izvođenje nekih od najvećih glumaca svih vremena u kultnim filmovima, epskim dramama, komedijama, akcijskim i superherojskim filmovima te mnogim drugim filmskim žanrovima.

Najviše glasova  dobio je Forrest Gump, protagonist filmske adaptacije istoimenog romana Winstona Grooma iz 1986. godine. Film Roberta Zemeckisa iz 1994. smatra se klasikom savremene filmografije, a komična drama koja obiluje cijelim spektrom različitih emotivnih previranja Toma Hanksa pretvorila je u jednog od najvoljenijih glumaca na svijetu, čiji se citati iz filma i dalje prepričavaju, pogotovo onaj s bombonijerom koji mnogi već smatraju i klišeom.

 

Na drugom mjestu Rankerove liste našao se Woody, kauboj iz Priče o igračkama, dok je na trećem mjestu T-800, robot kojeg je kultno odigrao  Arnold Schwarzenegger. U topu 5 još su Dumbledore iz Harryja Pottera i R2D2 iz Star Warsa. Najboljih 20 likova svih vremena prema toj listi možete vidjeti ispod.

Izvor: Index.hr