Ovo je dvoje najljepših ljudi na svijetu, tvrde Britanci uključeni u istraživanje facijalnog mapiranja.

Istraživači su u sklopu istraživanja od ispitanika zatražili da uz pomoć programa EFIT slože crte lica koje smatraju privlačnima.

 

Program EFIT-V PhotoFit koristi britanska policija za stvaranje opisa traženih kriminalaca, a u ovom istraživanju uzimao je u obzir punoću usana, dužinu i širinu nosa te liniju rasta kose. Ti su rezultati potom dani na ocjenu ispitanicima, njih stotinu, koji su potom ocjenjivali atraktivnost slika.

Istraživači, koje je predvodio doktor Chris Solomon, svjetski stručnjak u facijalnom mapiranju, potom su saželi te rezultate u jedinstvene slike muškog i ženskog lica.

Dva mjeseca istraživanja donijela su “zanimljive rezultate o tome što Britanci smatraju lijepim”, istakao je Solomon.

“Studija u Aziji ili Africi bi bez sumnje imala drugačije rezultate”, rekao je za Sky News.

Studija je otkrila i razlike u muškoj i ženskoj percepciji ljepote.

“Kad je riječ o muškom licu, žene su izabrale ženstvenije crte lica od onih koje su odabrali muškarci. Žene su ocijenile mekšu liniju čeljusti, punije usne i obrijano lice kao najatraktivnije crte, za razliku od muževnijeg izgleda koji su izabrali muškarci”, pojasnio je.

“Zanimljivo je da, kad je riječ o ženskom licu, žene misle da je najljepše lice ono koje je seksi, usko s punim usnama, velikim očima i visokim jagodicama” dodao je.

 

Izvor Index.hr