Najveću količinu energije naš organizam dobiva iz glukoze. Normalan nivo glukoze u krvi je 3.9 do 6.1 mmol/l (milimola po litri). Moguće su povremene oscilacije šećera u krvi, a ukoliko su one hronične to se može odraziti na mnoge bolesti, a jedna od njih je dijabetes.

 

Donosimo vam popis namirnica koje regulišu nivo šećera u krvi.

Maslačak: osim što je koristan prirodan lijek za bolesti jetre i žuči ova ljekovita biljka dobro je prirodno sredstvo za regulaciju nivo  šećera u krvi. Za liječenje dijabetesa potrebno je tokom proljeća, dok maslačak cvijeta, svakoga dana pojesti po 10 svježih stabljika maslačka. Biljku prethodno oprati zajedno sa cvijetom, odstraniti cvijetove  i zatim stabljiku dobro i polako sažakati pa progutati.

Cimet: povrđeno je da ovaj začin povećava aktivnost inzulina. Jedna žličica cimeta tokom dana može bitno smanjiti nivo šecera u krvi. Osim toga, ova biljka snižava i nivo lošeg holesterola u krvi.

Malina: takođe koristan prirodni lijek za regulisanje nivoa šećera u krvi.

Kukuruz  i zob: čiste krv, krvne žile i pomažu u liječenju šećerne bolesti.

Važno je naglasiti da liječenje šećerne bolesti (dijabetesa), podrazumijeva i dijetalnu ishranu uz smanjeni unos ugljikohidrata. Važno je izbaciti nezdrave masnoće, a koristiti zdrave i korisne kao što su laneno i riblje ulje. Kada se nivo šećera u krvi normalizira u prehranu možete uvesti maslac, maslinovo i kokosovo ulje.

Potrebno je obratiti pažnju na dovoljan unos minerala jer ova bolest često izaziva i nedostatak minerala u organizmu.

 

Izvor: cafe.ba