Tokom 2013. godine bili smo u prilici da pogledamo pregršt reklama, kako onih dobrih tako i onih manje kvalitetnih, a sada imamo priliku da pogledamo i neke od reklama koje su bile zabranjene u protekloj godini.

Izvor: B92/ Businessinsider

Seksistička reklama internet provajdera iz Velike Britanije

Državno telo zaduženo za standarde oglašivanja u Velikoj Britaniji zabranilo je reklamu kompanije Dreamscape Networks koja prikazuje fantaziju jednog muškarca u vezi sa dve koleginice u kojoj njegova šefica, koju glumi Pamela Anderson, i njena asistentkinja imaju neverovatno prisan odnos, u bikiniju, prekrivene penom.

Sa druge strane, kompanija je izjavila da su likovi u reklami prikazani kao „atraktivni, dinamični i samouvereni poslovni ljudi“.

Roštilj koji je bio previše vreo

Novi Zeland je zabranio reklamu kompanije “Carl’s Jr.’s Memphis BBQ burger” u kojoj dve atraktivne žene u bikinijima i kratkim šorcevima iskazuju seksualno interesovanje jedna za drugu pre nego što odluče da ipak probaju hamburgere.

Koka kola je žrtva najbesmislenije zabrane do sada

Najveći deo ovih reklama bio je zabranjen isključivo u Velikoj Britaniji. To je zbog toga što je Agencija za standarde apsurdno izbirljiva i spremna je da zabrani reklamu iz najsitnijih razloga.

Agencija je tvrdila da kompanija želi da prevari ljude da pomisle da se samo smejanjem u trajanju od 75 sekundi može sagoreti 139 kalorija iz konzerve Koka kole, kada je zapravo, osoba u reklami morala da obavi i druge radnje.

http://www.youtube.com/watch?v=HhpK–XElhU&feature=player_embedded

Australija je zabranila reklamu koja prikazuje seks u apoteci

Uprkos jako pametnom konceptu, Savet za reklame u Australiji zabranio je reklamu za kompaniju koja proizvodi kondome pod nazivom Four Seasons i koja prikazuje dve osobe kako imaju seksualni odnos u apoteci.

Reklama je izuzetno smešna i u njoj se zapravo ne vidi nagost, ali je ipak jasno da dve osobe imaju seks.

Superboul reklama sa Bar Rafaeli

Kompanija GoDaddy i supermodel Bar Rafaeli prilično su uzburkali javnost sa reklamom u kojoj poznata manekenka deli poljubac sa glumcem Džesijem Heimanom.

Međutim, gledaoci su videli nešto pitomiju verziju reklame u poređenju sa onom koju je kompanija inicijalno podnela. To je zato što je ona bila zabranjena zbog znatno eksplicitnijeg poljupca.