Preko takozvanog “Ovčijeg broda” na rijeci Zalomci prevođena su stada ovaca, koja u proljeće idu iz niske Hercegovine u visoku Hercegovinu – prema Treskavici, Zelengori i Morinama na ispašu, a u jesen obrnuto.

 

Rijeka Zalomka većim dijelom svoga toka u ljetnjim mjesecima teče kao podzemna rijeka, što je čini najvećom ponornicom u Evropi. Ovaj most-brod  služio je i svakodnevnom prelasku, kada rijeka Zalomka teče površinski. Fantastičan i neponovljiv kraški krajolik u kome se most smjestio, predstavlja pravu oazu mira i prirodne ljepote.

’’Ovčiji brod’’, most koji se nalazi u Nevesinjskom selu Bratač, remek-djelo tadašnjeg neimarstva, građevina je koju su Osmanlije podigle najvjerovatnije u XVI vijeku ili kasnije, a naziv dali čobani koji su preko njega prevodili svoja stada.

Tačnih podataka nema, ali most kojim su prelazili i nomadi i vojske i obični ljudi, sagrađen je mnogo prije višegradske Na Drini ćuprije. Svaki most pa i ovaj dio je istorije, ali ’’Ovčiji’’ je i više od toga. On je most uz koga se raslo, preko koga su srećnike i nesrećnike putevi vodili pravdi, slobodi i nadi u bolje sutra.

 

Hercegovina Promo, novembar 2012.