Leonardo da Vinči, nekadašnji ideal renesansnog čovjeka, još davne 1482. godine poznavao je proceduru traganja za poslom, pa je u svojoj 30-oj godini pripremio radnu biografiju kojoj je aplicirao za posao u Milanu.

Svoj CV poslao je milanskom vojvodi Ludoviku di Moru, jer je poput ostalih ljudi osjetio muke nezaposlenosti prije nego što je doživio slavu.

Da Vinči je preporučio sebe kao vrlo sposobnu osobu, čije znanje može da se iskoristi u svrhu pobjede u vojnom pohodu, te je zapravo aplicirao za posao vojnog inženjera.

Kao svoje vještine istakao je sposobnost da izvuče vodu iz rovova koji okružuju dvorac tokom opsade, kao i da ima plan gradnje vrlo jakih a lako prenosivih mostova kojima se može pobjeći od neprijatelja, ukoliko bude potrebno. Izdvojio je svoju vještinu pravljenja oklopnih vozila i oružja, među kojima je izdvojio topove, ali i lakše naoružanje. Takođe je ponudio svoj arsenal oružja za pomorsko ratovanje, koje je, kako sam kaže, već posjedovao. I za kraj je ponudio svoje usluge u slučaju mira i naveo svoje umjetničke vještine, kojima takođe može doprinjeti tom gradu.

Izvor: Telegraf.rs