Melbourne je u vrhu ljestvice na osnovu 30 kriterijuma. Anketom je obuhvaćeno 140 gradova, a na drugom mjestu se nalazi austrijska prijestolnica Beč sa 97,4 poena.

Istraživanje EIU-a rangira gradove širom svijeta prema poželjnosti za život na osnovu stabilnosti, zdravstvene zaštite, kulture, zaštite okoliša, obrazovanja i infrastrukture.

Australijski grad Melbourne je petu godinu zaredom izabran za najpoželjniji grad za život u svijetu, pokazala je anketa udruženja Economist Intelligence Unita (EIU).

Melbourne se i ove godine nalazi na vrhu liste najpoželjnijih gradova za život sa ukupno 97,5 poena.

 

Istraživanje EIU-a rangira gradove širom svijeta prema poželjnosti za život na osnovu stabilnosti,
Na drugom mjestu se nalazi austrijska prijestolnica Beč sa 97,4 poena. Na trećem mjestu je kanadski Vancouver sa 97,3 poena.

 

Teroristički napadi u posljednjih 12 mjeseci u Francuskoj i Tunisu, kao i na Bliskom istoku, ali i sukobi u Ukrajini i Libiji uticali su na položaj gradova u ovim zemljama na spomenutoj listi najpoželjnijih gradova za život. Tako se sirijski Damask zbog rata koji već više od četiri godine vlada u ovoj zemlji našao na posljednjem mjestu na listi.

Među prvih pet najpoželjnijih gradova za život u svijetu nalaze se: Melbourne, Beč, Vancouver, Toronto, a petu poziciju dijele australijski Adelaide i kanadski Calgary.

 

Na posljednjih pet pozicija na listi nalaze se: libijski Tripoli, nigerijski Lagos, novogvinejski Port Moresby, kao i Dakka u Bangladešu i sirijski Damask.

 

Izvor: Anadolija agencija