Piše: Janko Vujović

 

Dragi Marče,

odlučih u ove sitne sate tebi ponovo da napišem par redova.Ti si mi na ovim društvenim mrežama najbliži, nekako si mi prirasto k srcu i jbg. Možda me se sjećaš, čestit’o sam ti rođendan i ženidbu. Ne mogu sad da tragam i kopam po tvom inboxu, ali vjeruj mi – ja sam taj.

Inače, mene ti je sve sastavilo. Kašljem k’o kad vrata dihtuju, dijareja golema me sa’vat’ala, a o alergiji da ne pričam. Tri puta sam iš’o u bolnicu da me testiraju na šta sam alergičan i sva tri puta različito. Četvrti put ako odem bojim se da će reći da sam alergičan na „englesku Drugu ligu“ pa šta onda. Nema se ni ovako kuda, a ne sa tom dijagnozom. Pravo da ti kažem cilj pisanja ovog teksta jeste da ti kažem kako sam ja došao na ovo tvoje „ sokoćalo“ i da ti ukažem na par stvari ovdje.

Bilo je to prije 5-6 godina. Ljeto bilo, na kafi nas to jutro bilo više nego u emisiji LEE KIŠ, samo nismo ništa jeli. Kažu meni: „imaš to to i to, potebno ti je to to i to i cijeli svijet je na njemu“. Meni ne bi lijeno. Ja lagano … i napravih profil.

Mada, priznaj da ovo ti nisi napravio. Nisi ti ovo mogao napravit’ a da veća sila nije imala uticaja na ovo?! Priznaj, pa ćemo vidit’ ima li ti spasa. Daj Marče, tebi bio cilj da spojiš sve studente svog fakulteta, a spojio cijeli svijet. Ma daj, to je moguće isto kao da ti politički bot prizna ispravnost svojih političkih odluka. Nemoj da se zajebavamo. Nama još po zgradama ljudi plaćaju vodu na ruke, odnesu kod jednog a ovaj jedan izbaci listu u haustor i oni nezaokruženi nisu platili, a ti spojio cijeli svijet.

Inače? Sluša li žena? Ja mislim da si ti mogao mnogo bolje, ali ljubav udari često tamo gdje ne treba. Mislim da nisi ljubomoran, zar ne? A i nemaš na šta realno. Ja iskreno ne bih joj dao struju da mi popiše, ali to je tvoj problem. Meni ona djeluje kao da jede majonezu uz svako jelo. U pravu sam, je l’da? Pa, jes’ ima i toga. Priznaj da imaš pašenoga. Ima li neraspoređenijeg člana familije od pašenoga ili badža? A, nema siguran budi. Ja ne kontam gdje on sjedi na svadbi i koja je njegova funkcija inače.

Nego, reci ti meni ovo, jesi se ikada zapis’o u prodavnici dok nisi post’o milioner? A jesi priznaj. Nema većeg meraka nego za cenera dolara kad se svačega nakupuje i kažeš: Stavi ovo, donijeću 15-og. Kod nas ovdje svaki 15-i u mjesecu ti je crveno slovo. Narod živne tog datuma, jes’ da to traje do 20-og, ali može se pregurati.

Nego, da se vratimo mi na ovo tvoje sokoćalo. Ja ti iskreno imam šest profila. Ovaj jedan moj pravi, iako su me na stranici klix.ba optužili da je ovo sa čega ti pišem lažni profil, te još pet različitih profila. Mogu ti reći da smo na ova dva profila baš pravo dobri, a da ti to i ne znaš. Iako mogu ti reći, zahvalan sam ti . Nikad mi nisi banovao profil, a bilo je boga mi “masu” razloga. Prije svega gore pomenute stranice gdje je sav nesrpski živalj krenuo da mi prijeti i jade zadaje. Nego, ovo hoću malo hronološki da se prisjetimo šta si ti i kako krenuo u svojim ranim počecima. Prvo si nam omogućio tj. svakoj si budali omogućio da napravi profil i stavi jednu sliku. Jedna profilna slika, pa ti vidi. Omogucio si stavljanje statusa bez komentara. Kasnije si omogućio da se statusi i komentarišu, a omogućio si i kačenje jutjub linkova. Mada prije svega, ovo je napravljeno radi pokera. E, moj Marče da ti znaš samo koliko je ovaj tvoj poker zdravlja uništio, brakova rastavio, studenata oborio u oktobru dva. E, sretna vremena, ponese te pa po 12 sati džujiš za kompom.

Mada, kapiram da si se ti svačega nagledao za ovo svo vrijeme i one što su pristigli i oni što prstižu. Mislim da je to muka u stomak – kakvog ti materijala imaš u svojoj arhivi, to čak ni moj folder nema. Ja ti čak mogu reći da sam ja tvoja produžena fb ruka. Nema stavke, nema klipa niti slike koja ne može naći ovdje ili da mi promakne. Jes’ da me malo alergija uništila jer mi oči izgledaju k’o guzica u tugrice za vrijeme parenja, ali dobro je ovo.

Nego ovo hoću da te pitam: momak, ono lijep baš lijep… Ajde nije baš lijep nego ono standardna rok frizura, jelen majica, okači pjesmu od Van Goga :“Mama“ i dobije 16 lajkova. Cura, onako lijepa za Božić i svoj rođendan po mišljenu rodbine isto okači tu pjesmu i dobije 124 lajka. Da li to znači da ovaj kači plagijate ili joj se pojedinci ulaguju preko lajka? Da li ikad imaš dilemu da pobiješ – ne banuješ, pazi „POBIJEŠ“ sve one koji stave u opis posla „Sam svoj gazda i ne radim ništa i dobro mi ide“.

E pa, dođite ovamo, daj ih ovamo… Ili da li si ti skontao, a jesi – da svaka druga cura, naše nacionalnosti ima barem 3-5 Turaka u prijateljima. Ja zaista ne znam kako, jes’ da smo bili 500 godina pod Turcima, ali zaista sad da se i preko fb-a vežemo sa njima ne ide. Ne može se više ostati od Turaka i jugonostalgičara na ovom tvom jadu. Je li ti ikad suza kanula kad vidiš prepisku muškarca i žene, kad je on šatro muva na njenu sliku – a iz svega toga ispadne „ friend zona level 1000“. Počinje ovako:

On: lepa si <3

Ona: Pa hvala J

On: Ali ja to zaista mislim. Tebi sve fino stoji

Ona: Pa hvala, ti si moj najdraži drug J

E, ne može se iz ove kože moj Marče pa ti vidi. Nego sve hoću ovo da te pitam: “Kako ćeš ti reagovati na ovaj novi zakon o javnom redu i miru preko elektronskih glasila“.

Nema više podrivanja sistema preko ovog tvog sokoćala. Slažeš li se ti sa ovim? Nije mi jasno, ovo je tvoj produkt, a neko naplaćuje kazne preko njega. To je isto kao da ti dođe neko u kuću, obljubi ti ženu još joj on na kraju kaže šta će tebi skuvati za ručak. Ma ne ide, moj Zače, ne ide.

Nego eto, raspričah se – a vrijeme leti. Inače, ja sam ti iz Trebinja. U mom gradu ne žive ni srećni ni nesrećni – nego odabrani. Mi smo ti k’o olimpijada – ne idu najbolji, nego odabrani. E takvi smo ti mi, inače gostoljubivi sve dok ne dođe petak i subota, tada se pretvaramo u aždaje i bljujemo vatru. Eto, ako te nekad put nanese, imam ti svašta pokazati, normalno uz malu nadoknadu.

Na fudbal te neću zvati, djeluješ k’o da si oslobođen fizičkog, ali kapiram da sad ideš u teretanu. Ovdje kod nas 90% likova što je bilo oslobođeno fizičkog sad su korisnici raznih teretana, joga, pilatesa, zdravog života… I još ovo zapažanje – djeluje mi kao da si ženu upoznao u menzi. Nemoj šta zamjeriti, čujemo se nekad akoBogda ponovo… i eto.

PS: Treba li ti pripravnika?

Janko Vujović, principova 3, Hrupejala ,malo iznad šargan planine

POŠTARINA PLAĆENA

 

 

Hercegovina Promo, mart 2015.