U Bileći je danas otvorena dvodnevna manifestacija “Dani bilećkih proizvoda i stvaralaštva” koja je okupila 105 izlagača iz BiH i Crne Gore iz sektora privrede, umjetnosti i stvaralaštva.

 
Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović, koja je otvorila manifestaciji, istakla je da je ovo najbolji način da se Bileća promoviše kao turističko i mjesto koje ima bogat potencijal za proizvodnju zdravih proizvoda.

Ona je pohvalila lokalnu zajednicu za dobru organizaciju ove manifestacije.

Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić rekao je da je ova opština prepoznatljiva po poljoprivrednim i drugim proizvodima, te da su ovakve manifestacije prilika da se stvaralaštvo ovdašnjeg stanovništva prepozna i promoviše.

Povod za nastanak manifestacije je šestogodišnje okupljanje u Bileći bivših pitomaca nekadašnje Škole rezervnih oficira pješadije /ŠROP/ iz svih republika bivše Jugoslavije, koji su prvi dan manifestacije obilježili defileom ulicama grada.

Da bi upotpunili program njihovih susreta i predstavili grad, prvi put prošle godine lokalna zajednica organizovala je “Dane bilećkih proizvoda i stvaralaštva”.

Na sajmu je prošle godine bilo između 7.000 i 8.000 posjetilaca, a ove godine prvog dana okupula je oko 10.000 ljudi.

Ovogodišnji bilećki sajam obogatila je i gastro-manifestacija “Cicvarijada” za koju su se prijavila 22 restorana i kulinarske grupe.

Manifestacija je održana u sportskoj dvorani u Bileći.

 

 

Izvor: Srna